Beneficiarii sunt aleși după niște criterii necunoscute – presa a putut doar poza unul din ei ieșind din limuzina unui ministru. Diferența de preț e semnificativă – prețul pe bursă variază între 42 și 44 de euro pe MW, iar statul a vândut energie cu aproximativ 20 de euro către Alro. În 2008, ecartul rămâne foarte mare și pentru 2009 și 2010, dar nu știm exact cât este pentru că domnul Mihai David, directorul Hidroelectrica, se joacă de-a baba oarba cu presa: „e puțin mai sus“, „e cam pe-acolo“, „e cam cu 20% mai puțin decât spuneți“ – fără să arate clar cât e totuși diferența.
Înmulțind cifrele cunoscute, Hidroelectrica vinde acestor „băieți deștepți“ aproximativ 12 terawați de energie dintr-un total de 17-18, cât produce în fiecare an. Vorbim de 12.000.000 de kilowați, unitatea de măsură mai familiară oamenilor care își plătesc factura. Rezultă că pierderea potențială a statului e de un miliard de lei pe an (un sfert de miliard de euro), pentru șapte ani, calculate la o diferență de preț de 20 de euro față de bursă. Altfel spus, 70.000 de miliarde de lei vechi pierduți până în 2018. Din păcate, nu știm cifrele exacte, pentru că Hidroelectrica refuză cu încăpățânare publicarea acestor contracte, deși șeful statului a cerut-o din 2006 și a amintit recent că „domnul David nu e pe moșia mamei sale la Hidroelectrica“.
Dacă această „mizerie fără margini“ ar fi curățată, omul de rând ar beneficia sigur de un curent mai ieftin. Cu cât? Cu 20%, spune un fost membru al consiliului de administrație. Eu estimez mai mult – până la 50%, dacă energia hidro ar fi orientată total către populație. Momentan, fiecare român care aprinde lampa ar trebui să știe că plătește prețuri mult mai mari, uneori duble, față de „băieții deștepți“. Iar cei care susțin în gura mare că Alro, cel deținut  de magnatul rus Matchinsky, trebuie să beneficieze de energie cu „20 și ceva“ de euro, să explice de ce Oltchim, firmă deținută de stat, plătește 54. Afacerea ar putea dobândi foarte rapid și un iz penal, dacă poate demonstra cineva că Hidroelectrica a vândut nu doar la jumătate din prețul bursei, ci în anumite momente chiar sub costul de producție. Declarația directorului Hidroelectrica la o emisiune TV (21 septembrie) indica un cost de producție de aproximativ 22 de euro pe MW (declarația exactă „între 90 și 100 lei“).
Cine și când va avea totuși curajul să pună capăt acestui sistem, ca să nu spun jaf organizat, publicând contractele? Președintele a cerut explicit schimbarea conducerii Hidroelectrica și publicarea lor, dar nu s-a întâmplat nici una, nici alta. Să nu se fi auzit? Sau să fie mai puternic decât însuși șeful statului păienjenișul țesut în jurul Hidroelectrica – vaca cea mai grasă de pe moșia statului?
Răzvan Orășanu a fost consilier al primului- ministru (2005-2009)