În 2009, Delia Velculescu a fost coautorul unei analize a FMI dedicată economiei Greciei, iar în 2013 a fost reprezentantul FMI în echipa de creditori internaționali care a negociat pachetul de asistență financiară acordat Ciprului.

Conform publicației elene, actualul șef al misiunii Fondului Monetar Internațional în Grecia, Rishi Goyal, este acuzat de comportament rigid și intransigent în timpul negocierilor cu precedentul Guvern de la Atena.

Săptămâna trecută, Grecia a obținut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară EFSM, bani suficienți pentru a asigura finanțarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaționali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010. Negocierile, a cărui valoare este estimată la 86 de miliarde de euro, ar urma să dureze mai multe săptămâni.

La cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, Mecanismul European de Stabilitate MES va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 și 50 de miliarde de euro. Fondul Monetar Internațional are în prezent la dispoziție pentru Grecia 16 miliarde de euro dintr-un program care va expira în luna martie 2016.

Cea mai dură dintre membrii delegaţiei

În anul 2013, când a fost numită în funcţia de şefă a Misiunii FMI în Cipru, presa de la Nicosia o numea „încântătoarea Delia”, dar atrăgea atenția asupra puterii sale de negociere. Aceiaşi jurnalişti ciprioţi spuneau că Delia Velculescu este cea mai dură dintre membrii delegaţiei, ea reprezintând curentul ultra-neoliberal din FMI, fără a arăta vreo simpatie pentru invocata solidaritate europeană.

Înainte de a fi delegată în Cipru, Delia Velculescu s-a ocupat de soarta Greciei, aşa încât este o cunostinţă veche atât a situaţiei de la Atena.

Practic, Delia Velculescu fusese trimisă la Nicosia cu o misiune precisă: să salveze insula de la colaps. Iniţial, au existat multi sceptici în privinta calităţilor romancei, dar ulterior toţi şi-au scos pălaria în faţa Deliei!

În mod concret, delegaţia FMI în Cipru a pus sub semnul întrebării planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar. Aceste planuri ale Executivului de la Nicosia ridicau noi obstacole în calea unui acord necesar pentru a evita intrarea ţării în colaps financiar.

Iniţial, FMI părea că acceptă planul propus de guvernul cipriot, dar Delia Velculescu a precizat că planul de salvare a finanţelor ţării trebuie să includă şi o divizare a Băncii Ciprului, pe lângă restructurarea Cyprus Popular Bank – Laiki – propusă de oficialii ciprioţi.

O altă problemă apărută în discuţiile dintre Cipru şi Troica privea plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrală Europeană prin mecanismul de lichiditate de urgenţă.

Delia Velculescu spunea atunci că precum Icar, Cipru s-a apropiat prea mult de Soare si a căzut.

Cine este Delia Velculescu?

Delia Velculescu s-a nascut in 1975. Actuala şefă a misiunii FMI în Grecia a terminat în 1992 Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Bucureşti. Se pregătea să dea examen de admitere la Academia de Studii Economice, dar destinul i s-a schimbat. A primit o bursa de studii în Statele Unite şi de acolo viaţa ei a luat o întorsătură nebanuită.

Studentă fiind, românca l-a întalnit pe un medic originar din România. Victor Velculescu se stabilise în America împreună cu părinţii săi pe când avea doar 7 ani. Cand a cunoscut-o pe Delia, era student la Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, iar ea urma cursurile Colegiului Wilson din Pennsylvania.

După o relaţie de aproape 5 ani cei doi s-au căsătorit. Au făcut nunta în România, la Sibiu, dar viaţa lor a continuat în America, pe Coasta de Est, la Baltimore. Delia s-a angajat la FMI în 2003, iar Victor a devenit profesor in oncologie.

O familie prestigioasă

Astăzi, cei doi au împreună trei copii, iar cariera amândurora a explodat. Delia a primit încrederea conducerii FMI şi a fost însarcinată sa rezolve problemele din Grecia si Cipru.

Victor este profesor la Universitatea “John Hopkins” din Maryland. Anul trecut, medicul în vârstă de 42 de ani a fost propus in mediile stiintifice la Premiul Nobel pentru Medicină! Echipa condusa de Victor Velculescu a pus la punct primul test genetic din lume care identifica tumorile cancerigene.

Şi socrul Deliei este foarte apreciat în SUA. Aurel Velculescu a fost presedintele unei puternice asociaţii de arhitecţi. De-a lungul timpului, tatăl lui Victor a proiectat mai multe biserici româneşti din America, cum ar fi parohia Sfanta Cruce sau Biserica Ortodoxa Sfantul Apostol Andrei, dar şi alte clădiri importante.

De altfel, întreaga familie Velculescu are o strânsă legătură cu biserica. Victor si Delia Velculescu donează în mod curent diverse sume de bani catre parohiile româneşti.