Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (KEELPNO) din Grecia a avertizat ieri că malaria ar putea reveni la 38 de ani după ce a fost eradicată, relatează Ekathimerini.com, preluată de mediafax.ro.

Potrivit KEELPNO, 40 de cazuri de malarie au fost depistate în Grecia în primele şapte luni ale acestui an. În şase dintre aceste cazuri, persoanele infectate nu au călătorit în alte ţări unde boala este endemică. Numărul este similar celui de anul trecut, când apogeul a fost atins în septembrie. În anii precedenţi, au fost înregistrate între 30 şi 50 de cazuri în total, dar aproape toate la persoane care au călătorit în alte ţări unde malaria este încă prezentă.

KEELPNO a atribuit creşterea numărului de cazuri de malarie condiţiilor climatice, ţânţarilor şi afluxului mare de imigranţi. Toţi aceşti factori au determinat centrul să emită o avertizare cu privire la posibila revenire a bolii în Grecia.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii din România i-a atenţionat pe românii care au ales să călătorească în sudul Greciei (Peloponez) că, în această zonă au fost înregistrate cazuri de malarie. Având în vedere această situaţie, Ministerul Sănătăţii a recomandat persoanelor în cauză să fie mai atente în ceea ce priveşte măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor, respectiv să utilizeze produsele repelente care se aplică pe piele împotriva acestor insecte (creme, geluri, spray-uri).