Daca iarna puteti ascunde firele de par de pe picioare, fie sub o fusta mai lunga sau sub un pantalon, fie sub un colant, vara, situatia se schimba radical. Vreti sa purtati o fusta mai scurta, un pantalon scurt, sau sa faceti plaja, asa ca epilarea devine importanta.
Cel mai des folosit produs de epilat este binecunoscuta ceara de epilat. Inainte de Revolutie putini aveau acces la alte metode de epilare, asadar ceara era singurul produs la dispozitia femeii. Dar, o data cu „boomul economic mioritic” au aparut si problemele, magazinele si saloanele de specialitate oferind la ora actuala o multime de metode care va ajuta sa aveti pielea neteda, lucioasa. Insa ce sa aleaga femeile pentru a se epila? Ceara uscata, ceara moale sau lotiuni de epilat, aparate electrice de epilat sau aparate de ras, laserul sau electroliza, sau, cel mai simplu, dar si costisitor, sa aleaga un salon de cosmetica pentru a se epila de fiecare data cand este nevoie? Fiecare dintre aceste tehnici are avantaje si dezavantaje. Decizia va apartine, este clar, cu toate acestea este bine sa o luati dupa ce ati cantarit toate ofertele.
Ceara de epilat este intotdeauna la indemana, nu costa foarte mult si se gaseste pe toate drumurile. Este indicata pentru picioare, pentru subsuori, pentru mustata si pentru zona pubiana. Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta, aplicati ceara in sensul invers cresterii firelor de par, iar atunci cand aceasta s-a racit, trageti banda in acelasi sens. Neplaceriile apar in momentul in care se trage banda de ceara si cand veti constata o ingrosare a firului de par. Se gaseste in magazine fie sub forma de ceara rece sau calda, de unica folosinta sau refolosibila. Aparatul de ras este practic, fiind destul de ieftin si permitand o epilare rapida, dar ineficienta, pentru ca firele de par apar imediat, iar in timp, firul se ingroasa si creste haotic. Penseta este mai degraba un instrument de „reglare” a epilarii pe zone reduse ca suprafata, ea fiind folosita mai mult pentru retusurile dorite, dat fiind precizia pe care o presupune. Puteti folosi, inainte de pensare, un tampon cu apa calda pentru a dilata porii. Dezavantajul este ca favorizeaza cresterea firului sub piele. Aparatul electric de epilat este comod, epilarea se poate face oricand si oriunde, dar este relativ dureroasa si prezinta acelasi dezavantaj ca al pensetei. Epilatul cu laser, o tehnica destul de controversata, nu asigura o eliminare definitiva a firelor de par inestetice, ci doar o incetinire a cresterii firului de par de la doua saptamani la trei luni. Pentru aceasta metoda aveti insa nevoie de un medic specialist si de un consult prelabil. Fasciculul de laser „topeste” efectiv radacina firului de par, fie ca se face cu un laser cu ND-YAG sau cu rubin. Tehnica se bazeaza pe faptul ca parul contine pigmenti (melanina) care pot sa absoarba o anumita lungime de unda a unui laser. Inevitabil, apar si o serie de probleme: firele fine de par nu pot fi distruse, pot aparea pete de depigmentare si este contraindicata pentru persoanele gravide. Astfel, pentru a reduce riscurile si dezavantajele tehnicilor de epilare cu laser, cercetatorii americani au realizat Photolysis, un aparat bazat pe o tehnologie cu lumina sintetizata (energia luminoasa absorbita este transformata in caldura). Doctorul Bogdan Dimitrie Niculae, presedintele fundatiei „Pro-Laser” si directorul centrului medical Lasermed, sustine ca aceasta ultima metoda „este capabila sa indeparteze in siguranta, rapid si confortabil parul de orice culoare”.
Electroliza este, la ora actuala, singura metoda care, in urma unui tratament de lunga durata, ofera indepartarea definitiva a firelor de par.
Toata aceste posibilitati de epilare pot deruta, iar alegerea devine cu atat mai dificila. Daca dermatologii discuta inca despre eficienta si riscurile pe care epilarea cu laser sau electroliza le presupun, cosmeticieni se multumesc sa recomande in unanimitate ceara calda ca fiind in continuare cea mai eficienta si practica metoda.

Tehnici avansate de epilare
Electroliza presupune un tratament care se poate intinde pe o perioada foarte lunga – pana la doi ani de zile. Durata sedintelor si perioada de tratament sunt impuse de numarul si caracteristicile firelor de par, diferite de la o persoana la alta. Aceasta metoda se realizeaza aplicand, la nivelul foliculului pilos, un „ac” foarte fin prin care trece curent electric de o anumita intensitate. Astfel, prin electrocoagulare, se distrug celulele radacinii firului. Exista insa riscul sa ramana cicatrice.
La Marisen Cosmetics o epilare definitiva a mustatii dureaza intre 10 si 15 sedinte de 15 minute, ceea ce inseamna aproximativ 800.000 lei. Lasermed asigura o epilare definitiva pentru picioare in aproximativ un an, iar un tratament de epilare definitiva pentru ambele picioare (prin curent de inalta tensiune – mai putin dureros) la Ultravox costa aproximativ 10.000.000 lei.
Costul si durata tratamentului fac ca aceasta metoda, eficienta daca este privita in perspectiva, sa nu fie accesibila multor femei si nici prea mult agreata.