În fiecare vară ne arătam indignarea faţă de rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat şi deplângem situaţia dezastruoasă în care a ajuns sistemul de învăţământ din România. Dar iată că nu doar adolescenţii de 18-19 ani sunt slab pregătiţi în susţinerea examenelor care le pot schimba destinul.

Zilele trecute o ştire a făcut senzaţie. Examenul scris al concursului susţinut la începutul lunii de către candidaţii înscrişi pentru funcţiile de directori generali ai caselor judeţene de sănătate confirmă faptul că nici cei trecuţi de prima tinereţe nu sunt mai bine pregătiţi. Din 47 de candidaţi, la proba scrisă au venit doar 32 şi niciunul nu s-a calificat în etapa următoare. Mai grav este că 27 dintre cei care au participat la concurs conduc, chiar în acest moment, casele judeţene de sănătate, ca directori interimari. Explicaţia unuia dintre candidaţi este de-a dreptul halucinantă, conform declaraţiei date postului de televiziune Digi24. „Sunt examene la care pici pe subiect şi examene la care nu pici pe subiect. De data asta s-a întâmplat să nu pic pe subiect“. Subiectul bată-l vina era unul cu care directorul în cauză se confruntă zilnic. Mai exact noţiuni din legislaţie, despre contractarea serviciilor medicale sau modul de decontare a medicamentelor, lucruri cu care mulţi dintre candidaţi au de-a face în fiecare zi, în calitate de şefi interimari ai caselor judeţene.

Situaţia de mai sus mi-a adus aminte de rezultatele de anul trecut pentru posturile de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul Fiscului. Chiar dacă întrebările la testele teoretice au fost din legislaţia fiscală pe care inspectorii ANAF ar trebui să o ştie pe dinafară, marea majoritate a funcţionarilor admişi au reuşit să obţină o medie de 50-60 de puncte dintr-un total de 100. La un alt examen, din 733 de candidaţi înscrişi, doar 79 au fost admişi, conform documentelor de pe site-ul ANAF. Aşa că ne mai putem mira de rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat când la Fisc rata de promovabilitate a concursurilor e de doar 11%? Un alt caz semnalat revistei Capital, în toamna anului trecut, de angajaţi ai Fiscului, consternaţi de faptul că şefii lor care au candidat pentru posturile vacante de inspector şef antifraudă nici măcar nu au obţinut nota de trecere, se încadrează în acelaşi tipar. Doar un singur candidat a obţinut un calificativ de 71 de puncte, restul nereuşind să obţină nici măcar onorabilul „5“.

Nu-mi rămâne decât să-i urez mult succes noului şef al Fiscului, care vrea ca în doi-trei ani să avem un ANAF complet nou. Şansele de reuşită cred că sunt minime atâta timp cât cei numiţi în funcţii de conducere sunt aleşi pe bază de relaţii şi pile. Cu corigenţi şi cu oameni de nota 5 tind să cred că şansele sunt mai degrabă zero. În felul acesta ineficiența, incompetența, impostura și, nu în ultimul rând, blestemul birocraţiei vor marca încă mulţi ani relaţia Fisc-contribuabil.

CIPRIAN MAILAT, redactor-șef CAPITAL