Începând din luna martie 2015, BCE efectuează achiziţii semnificative de active al căror volum cumulat a depăşit 2.500 miliarde de euro.

Această politică de relaxare cantitativă destinată stimulării creditării şi inflaţiei ar urma să se încheie în luna septembrie, iar analiştii se aşteaptă ca BCE să pună capăt în mod efectiv acestor achiziţii până la anului în curs, înainte de a majora dobânda de referinţă. 

„Cred că a venit momentul pentru o normalizare progresivă a politicii monetare”, a declarat Ewald Nowotny, într-o conferinţă organizată la Londra. 

„Această normalizare necesită un echilibru delicat al măsurilor, precum şi o înlănţuire atentă în timp”, a apreciat Ewald Nowotny, adăugând că există riscul ca această normalizare să fie prea agresivă sau să înceapă prea târziu. 

În opinia lui Nowotny, amploarea excepţională a programului de relaxare cantitativă derulat în ultimii ani va face mai complicat decât de obicei procesul de înăsprire a politicii monetare. În plus, după ce va fi oprit programul de relaxare cantitativă, Nowotny crede că „noua normalitate” va fi probabil caracterizată de o transmisie mai lentă a efectelor politicii monetare asupra inflaţiei. 

În ceea ce priveşte economia zonei euro, șeful băncii centrale din Austria a apreciat că aceasta este în mijlocul unei relansări ciclice solide şi generalizate, dar a atras atenţia asupra posibilelor efecte ale unui război comercial dintre SUA şi China. 

„Războaiele comerciale au efecte negative pentru toate părţile implicate”, a spus Nowotny. 

AGERPRES