Circa unu din trei constructori se luptă acum cu o problemă exasperantă: odată ce locuinţele sunt finalizate, vine un evaluator şi declară că acestea valorează mai puţin decât costul de construcţie. Aceasta este o veste proastă într-o piaţă în care vânzările de locuinţe sunt departe de a fi robuste. Preţurile în continuă scădere şi climatul economic general caracterizat de incertitudine ţin potenţialii cumpărători departe de aceste produse imobiliare.

Lipsa de activitate de pe piaţa rezidenţială, în schimb, se consideră a fi un factor major care menţine economia SUA într-o viteză inferioară – fără a menţiona numărul în creştere al chiriaşilor cu venituri mici.

Piaţa americană este deja inundată de proprietăţi executate silit, dar nici spre această categorie nu se întreaptă mulţi cumpărători. Vânzările de case noi au scăzut în februarie şi au fost cu circa 10.000 de unităţi mai puţine decât se aşteptau analiştii, potrivit CNN.

Există deja peste 10 milioane de case goale în SUA, potrivit unor estimări, dar stocul de case noi are în continuare tendinţe de creaştere. Constructorii au accesat luna trecută cel mai mare număr de autorizaţii din ultimii trei ani şi jumătate, conform Associated Press.

Aceasta este o veste bună în ceea ce priveşte şomajul. Un economist al NAHB a spus pentru CNN că pentru fiecare casă în construcţie se crează trei locuri de muncă, dar rămâne de văzut ce efect va avea pentru o piaţă în care stocul de locuinţe depăşeşte deja cu mult cererea.