Ultima data cand News Corp a incercat sa intre pe piata europeana a canalelor TV cu abonament a pierdut milioane de dolari. Insa compania media americana se pare ca vizeaza din nou piata din Europa.

Intr-o incercare ce ar putea sa schimbe semnificativ responsabilitatile lui James Murdoch, cel mai mic fiu al lui Rupert Murdoch, News Corp vizeaza lansarea de oferte de preluare pentru doua televiziuni cu taxa : Premiera AG, din Germania, si Digital +, din Spania. Cele doua companii ar putea valora in total 4 miliarde de euro, conform analistilor de pe piata.

Insa, in perspective News Corp, aceasta mutare ar putea fi o schimbare semnificativa a afacerilor News Corp pe piata din Europa. Germania a reprezentat timp de mai multa vreme o zona interzisa pentru compania newyork-eza, in urma pierderilor cauzate de falimentul companiei de media Kirch Group, in care investise 2 miliarde euro.

In ultimele sase luni News Corp a achizitionat deja o participatie in valoare de 25,01% din cadrul Premiera AG si are in plan cumpararea integrala a companiei germane sau instalarea unor manageri proprii in cadrul board-ului director.

In Spania, conglomeratul media Prisa SA are in plan vanzarea televiziunii prin satelit Digital +, procesul efectiv putand incepe la finele lunii iulie. Printre posibilele companii ofertante se pot numara si Vivendi SA, din Franta, si Cableuropa SAU, din Spania.

Daca News Corp va achizitiona Premiera AG sau Digital +, operatiunile din Europa vor deveni responsabilitatea lui James Murdoch, care coordoneaza si afacerile din Asia.

O astfel de achizitie nu va fi foarte usoara pentru News Corp, deoarece serviciile pay-TV din Spania si Germania este diferita de actualele operatiuni ale companiei, si in plus este amenintata de piraterie. De asemenea, aceasta fuziune va oferi grupului newyork-ez o mai mare influenta in negocierea cu studiourile din Hollywood.

Sursa: The Wall Street Journal