Citând "patru înalţi responsabili americani", aflaţi încă în post sau nu, după caz, ediţia electronică a NYT afirmă că discuţii telefonice înregistrate şi registre de conversaţii telefonice arată contacte repetate cu serviciile de informaţii ruseşti.

"Anchetatori şi servicii de informaţii americane au interceptat aceste comunicaţii aproape în acelaşi timp în care descopereau probe ale tentativelor ruseşti de a perturba alegerile prezidenţiale americane prin piratarea serverelor Comitetului naţional al Partidului Democrat", precizează New York Times.

Natura acestor presupuse apeluri nu a fost dezvăluită.

Singurul membru al echipei de campanie a viitorului preşedinte Trump menţionat de NYT este Paul Manafort, fost preşedinte al campaniei miliardarului republican şi ex-consultant politic în Rusia şi în Ucraina.

"Este absurd", a reacţionat acesta, potrivit cotidianului newyorkez: "Eu nu am vorbit niciodată în cunoştinţă de cauză cu membri ai serviciilor de informaţii ruseşti şi nu am fost implicat niciodată în ceva cu guvernul rus sau cu administraţia lui Putin, ori în vreun dosar care să fie în prezent obiect al unei anchete".

"Nu este ca şi cum aceşti oameni ar purta insigne care afirmă: 'Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse'', a ironizat el ziarul.

Potrivit NYT, serviciile de informaţii americane anchetează cu scopul de a stabili "dacă echipa de campanie a lui Trump era în înţelegere cu ruşii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influenţa cursul alegerilor".

Înalţi responsabili intervievaţi de NYT nu au constatat până acum elemente care să sugereze o astfel de cooperare. Cu toate acestea, interceptările au alarmat serviciile de informaţii şi organele juridice din cauza numărului ridicat de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm despre preşedintele Vladimir Putin. Conţinutul acestora diferea de cel al convorbirilor lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională a lui Trump, interceptate anul trecut, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, afirmă NYT.

În cadrul acestora, cei doi au discutat despre sancţiunile pe care administraţia Obama le-a impus Rusiei în decembrie. Flynn A indus în eroare Casa Albă cu privire la aceste apeluri şi a fost invitat luni seara să demisioneze.

Casa Albă nu a reacţionat pentru moment la invitaţia Reuters de a comenta acest articol. AGERPRES