Raportul , " Un adevar universal : Nu există sănătate, fără forță de muncă" , identifică mai multe cauze principale care au dus la această situaţie, printre care se numără: îmbătrânirea forţei de muncă din domeniul medical şi migraţia medicilor către locuri unde sunt mai bine plătiţi, fără ca aceştia să fie înlocuiţi, pentru că tot mai puţini tineri aleg o profesie medicală. Creșterea cererii de cadre medicale este de asemenea o consecinţă a creşterii riscului de îmbolnăvire a populaţiei, pe fondul unui stil de viaţă nesănătos.

OMS propune mai multe soluţii pentru ameliorarea situaţiei, printre care creşterea sprijinului politic şi tehnic pentru atragerea tinerilor către profesii din aria medicală si stimularea lucrătorilor din domeniul medical din anumite ţări pentru ca ei să rămână şi să profeseze acolo.

Există unele progrese, însă acestea sunt mici în raport cu amploarea fenomenului: unele ţări au ajuns la raportul minim de 23 de cadre medicale experimentate la 10.000 de oameni, însă sunt 83 de ţări în lume care nici măcar nu se apropie de acest raport. La acest moment, ritmul actual de formare a noilor profesioniști din domeniul sănătății este mult sub nevoia de forţă de muncă. Rezultatul va fi că în viitor , bolnavilor le va fi mai greu să obțină serviciile esențiale de care au nevoie. Mai mult, servicii de prevenţie vor fi doar o amintire.

Cel mai mare deficit de cadre medicale va fi în anumite zone din Asia şi în cele 47 de ţări aflate în Africa sub-Sahariană, unde există doar 168 de şcoli medicale. Dintre acestea,  11 nu au nicio şcoală pentru medici, iar 24 au doar una singură.

Nu numai ţările sărace sunt expuse riscului: de exemplu, în ţările dezvoltate, 40% dintre asistentele medicale vor ieşi din profesie în următorii 10 ani. Salariile mici si natura stresantă a muncii nu constituie deloc motive pentru ca tinerii să vrea să intre în această breaslă, mai arată raportul.

România este una din ţările la care se referă raportul: cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR).

Mai exact, conform Eurostat , media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști, iar media celorlalte țări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC şi CMR realizate în 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții uneia dintre cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% dintre medici intenționează să părăsească ţara. Județele cele mai afectate de lipsa medicilor specialiști sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) și Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).