”Netcity Telecom, investitor privat, investește cu 100% fonduri private în dezvoltarea unei infrastructuri moderne deschise și neutre tehnologic pentru Municipiul București, iar Primăria Municipiului București pune la dispoziție domeniul public pentru acest proiect”, a declarat Adrian Răcășan, CEO Netcity Telecom, invitat la emisiunea Capital Live.
Statul investește și își dorește să investească, dar are limitări de natură financiară și operațională. Modelul implementat de Netcity cu succes de mai bine de zece ani este un model care a început să aibă succes. Statul își dă seama că are nevoie de parteneri strategici neutri și de oameni pregătiți să facă treabă. 
Netcity Telecom a construit o infrastructură metropolitană subterană distribuită în bucle funcționale, fiecare buclă având o lungime de aproximativ 20 km, lungimea totală a rețelei executate până în prezent fiind de peste 1000 km, în cea mai mare parte pe bulevardelele principale din București. De asemenea, compania Netcity continuă dezvoltarea infrastructurii metropolitane subterane pe noi artere din municipiul Bucuresti, adăugându-se astfel noi tronsoane de rețea având o lungime totală de aproximativ 400 km, cu termen de finalizare estimat la sfârșitul anului 2018.
Netcity Telecom a semnat  majorarea facilităţii de credit de tip club loan în valoare de 36 millione euro cu o nouă facilitate , în valoare de 10 milioane euro, cu un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română şi BRD Groupe Societe Generale. Facilitatea de credit va fi utilizată de companie pentru suplimentarea celor peste 20 milioane de euro deja alocaţi din fonduri proprii pentru continuarea lucrărilor de extindere a infrastructurii subterane de fibră optică în următorii 3 ani.
Astfel, Netcity Telecom estimează că, până în 2020, investiţia privată va depăşi 70 milioane de euro. Lungimea reţelei urmează astfel să se dubleze, la peste 1.800 km, continuând ulterior să  crească în fiecare an, în funcţie de necesităţile Capitalei. Datorită extinderi reţelei, veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti rezultate din redevenţa plătită de operatorul Netcity Telecom se vor dubla, până la peste 2 milioane de euro pe an.

Internet of things(IoT-internetul obiectelor)

 

Ajungând mai aproape de implementarea conceptelor de IoT, virtual, planeta noastră și fiecare obiect  de pe aceasta urmează să fie interconectată. IoT permite unui număr foarte mare de device-uri să comunice prin internet cu un server care analizează informaţiile primite şi le trimite înapoi utilizatorilor cele mai relevante informaţii.
„Prin IoT poate fi observat traficul, poți să vezi cetățenii care sunt în oraș, poate fi observată infracționalitatea, poți să observi inima unui om de la distanță și poți să iei decizii proactive când ceva nu e în regulă. Poți să observi comportamentul de consum al unui om, poți urmări comportamentul de consum al energiei electrice și mai mult decât atât, poți să modifici și să iei decizii, întrucât rețeaua electrică va putea fi controlată după bunul plac al utilizatorului, este de părere Adrian Răcășan, CEO Netcity Telecom”. 
IoT oferă un spectru larg de posibilităţi şi un potenţial remarcabil pentru Internet of Things. Această nouă tehnologie, care foloseşte GSM şi spectru LTE, a fost special creată pentru a pune în legătură un număr mare de lucruri din jurul nostru. Este în mod special folositoare atunci când avem nevoie să trimitem cantităţi reduse de date şi căutăm soluţii pentru prelungirea vieţii bateriei. NB-IoT oferă noi oportunităţi pentru sectoare precum agricultură, sogistică, sănătate, retail, securitate, smart cities, smart homes, dar şi pentru alte domenii. 
Internet of Things (sau internetul lucrurilor) transformă modul în care companiile şi consumatorii îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi în întreaga lume, iar tehnologia care stă la baza acestui segment de piaţă se dezvoltă rapid, fie că este vorba despre creşterea utilizării asistenţilor vocali, fie că este vorba despre platformele de analiză care folosesc inteligenţa artificială destinate pieţei corporative.

Mai multe informații, aici: