„Regimul iranian reprezintă o ameninţare importantă pentru Israel, însă şi pentru pacea întregii lumi”, a declarat Benjamin Netanyahu, aplaudat de parlamentarii americani prezenţi.

Israelul se opune ferm negocierilor actuale privind controversatul program nuclear iranian şi în opinia lui Benjamin Netanyahu, nici măcar un acord între puterile occidentale şi Teheran nu va împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică.

„Pentru a înţelege cât de periculos va fi Iranul cu arma nucleară, trebuie să înţelegem deplin natura acestui regim”, a subliniat premierul israelian. „Documentele care stau la baza întemeierii Iranului promit continuarea jihadului şi numeroase state sunt pe cale să se prăbuşească în Orientul Mijlociu”, a mai spus el.

Iranul este în mişcare şi domină deja guvernele de la Bagdad, Damasc, Beirut şi Sanaa, a avertizat premierul israelian, notează DPA.

„În timp ce mulţi speră că Iranul se va alătura comunităţii naţiunilor, Iranul este pe cale să „înghită” mai multe naţiuni. Noi trebuie să fim uniţi pentru a opri marşul teribil al Iranului de cucerire, subjugare şi teroare”, a spus Netanyahu, referindu-se în special la Yemen, unde miliţiile şiite houthi sprijinite de Teheran au preluat puterea.

„Un acord cu Iranul nu îl va împiedica să producă bombe atomice. De fapt, Iranul se va putea dota cu arma nucleară şi să producă mai mult”, a mai spus Benjamin Netanyahu, care speră că Congresul american va adopta noi sancţiuni împotriva Teheranului.

„Întrucât acordul ar permite programului nuclear iranian să rămână în mare parte intact, Iranul s-ar putea dota cu o armă nucleară foarte rapid. Într-un singur an, potrivit estimărilor americane”, a afirmat premierul Israelului.

Nu este prima dată când Benjamin Netanyahu se referă la problema iraniană. Într-un discurs ţinut în faţa Adunării generale a Naţiunilor Unite în 2012, el atrăgea atenţia că Iranul mai are mai puţin de un an la vremea respectivă pentru a produce bomba atomică. Cu toate acestea, potrivit unor cablogramelor de spionaj date publicităţii recent, serviciul secret al Israelului Mossad îl contrazicea atunci pe Netanyahu, afirmând că potrivit informațiilor pe care le avea, Teheranul este departe de a produce bomba nucleară, lăsându-l astfel în offside pe liderul israelian.

De astă dată, însă, Netanyahu a venit din nou cu acelaşi discurs, de astă dată în faţa Congresului american.

Iranul l-a acuzat marţi pe Netanyahu de a fi recurs la "minciuni permanente" în discursul său în Congresul SUA, atunci când a afirmat că un acord asupra programului nuclear iranian ar fi o "ameninţare pentru întreaga lume". Într-un comunicat publicat de agenţia oficială IRNA, preluată de AFP, purtătoarul de cuvânt a diplomaţiei iraniene Marzieh Afkham a denunţat "minciunile permanente ale lui Netanyahu, devenite repetitive şi plictisitoare, asupra obiectivelor şi intenţiilor programului nuclear paşnic al Iranului". Discursul lui Netanyahu "este un semn de slăbiciune şi izolare extremă a radicalilor, chiar şi printre cei care susţin" Israelul, a estimat ea.

Adversarii Teheranului "se confruntă cu probleme serioase prin continuarea negocierilor şi determinarea Iranului de a depăşi criza", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Preşedintele american Barack Obama a estimat marţi că primul ministru israelian Benjamin Netanyahu "nu a prezentat nicio alternativă viabilă" în faţa Congresului SUA la proiectul de acord asupra programului nuclear iranian. Discursul liderului israelian nu aduce "nimic nou", a mai declarat liderul american în Biroul Oval al Casei Albe, notează AFP.

"Adevărul este că nu avem încă un acord" asupra programului nuclear iranian. "Dar dacă vom reuşi, va fi cel mai bun acord posibil cu Iranul pentru a-l împiedica să dobândească o armă nucleară", a adăugat el.

"Este important ca noi să rămânem concentraţi pe această problemă. Întrebarea centrală este: cum îl putem împiedica să obţină arma nucleară?", a subliniat Obama.

Şi potrivit UE, răspândirea îngrijorării nu ajută negocierile privind programul nuclear iranian. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, i-a atenţionat marţi pe cei care „răspândesc îngrijorarea” cu privire la un acord asupra programului nuclear iranian, estimând totodată că lucrurile „se apropie” de un rezultat, informează AFP.

Într-o aluzie la criticile premierului israelian Benjamin Netanyahu, însă fără a-l nominaliza, Mogherini le-a spus jurnaliştilor la Geneva că „răspândirea îngrijorării nu ajută în această etapă”.

„În special în aceste momente când ne apropiem de un rezultat, nu este util pentru negocieri să discutăm public detalii, detalii parţiale sau despre ceea ce este descris ca fiind informaţii despre acord”, a declarat Federica Mogherini, după ce a luat cuvântul în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Premierul israelian a susţinut marţi un discurs în faţa Congresului american, în care a denunţat un eventual acord privind programul nuclear iranian, acord susţinut de preşedintele SUA, Barack Obama.