CITEŞTE ŞI

Consultanță

«Negocierea secolului» între UE şi SUA

Autor: |

Parteneriatul dintre România şi Statele Unite ale Americii intră într-o nouă etapă de dezvoltare, ceea ce conferă un plus de greutate în relaţiile dintre cele două ţări. În cursul acestui an vor fi discuţii aprinse pentru finalizarea Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii, iar revista Capital va fi partenerul unei campanii de informare pe această temă.

În ce constă consultarea? Europarlamentarul Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerţ Internaţional a Parlamentului European, lansează un proces naţional de consultare a actorilor importanţi din economia şi societatea civilă românească în legătură cu aşa-numita „negociere a secolului“, aflată în curs între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii, pe scurt TTIP. Această consultare va fi un proces foarte amplu, care va dura cel puţin până la data de 16 Octombrie 2015. Ea va cuprinde mai multe componente. În primul rând, peste 900 de firme mari şi medii din toate sectoarele economiei româneşti vor primi în următoarele luni o scrisoare individuală, fiind invitate să precizeze în detaliu în ce măsură şi în ce fel se confruntă cu dificultăţi de acces pe piaţa americană, cu costuri excesive în aprovizionarea cu produse intermediare din SUA sau dacă sunt îngrijorate de concurenţa prezentă sau potenţială a produselor americane pe piaţa românească sau europeană.

Ajută la negocierea secolului! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI

De asemenea, toate marile organizaţii sindicale, patronale, ale exportatorilor şi importatorilor, IMM-urilor, precum şi ONG-urile de mediu sau de protecţia consumatorilor vor fi de asemenea contactate pentru a-şi expune sensibilităţile, opiniile şi poziţiile în legătură cu Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Până la începutul lunii iunie va fi lansat un formular online pentru IMM-uri, în parteneriat cu revista Capital, ce conţine întrebări detaliate în legătură cu dificultăţile legale sau administrative de acces pe piaţa americană, care ar putea fi rezolvate prin intermediul TTIP.

În funcţie de consistenţa răspunsurilor şi interesul companiilor sau altor actori ai societăţii civile, la biroul din Bucureşti al europarlamentarului Sorin Moisă se vor organiza seminarii şi dezbateri pe domenii de interes: IT, energie, auto, proprietate intelectuală, mediu, agricultură, divergenţe - cazul pro sau anti-TTIP, etc.

Conferinţa TTIP

Pe data de 16 Octombrie 2015 va avea loc la Bucureşti o conferinţă la nivel înalt dedicată Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii, cu participarea confirmată a Comisarului pentru Comerţ al Uniunii Europene, Cecilia Malmström, a Ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, Excelenţa Sa domnul Anthony Luzzatto Gardner, a Negociatorului Șef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, precum şi a unor lideri şi actori cheie din România, Europa şi Statele Unite. Consultarea se va materializa în documente de sinteză sectoriale şi, la final, într-un document naţional.

COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI

Europarlamentarul Sorin Moisă va înmâna documentele Comisarului pentru Comerţ Cecilia Malmström, cu care lucrează îndeaproape, şi le va susţine în contactele cu negociatorii şi oficiali cheie din Uniunea Europeană şi Statele Unite. „Nu doar România oficială, ci şi România firmelor, sindicatelor şi ONG-urilor poate participa direct la un proiect global, de importanţă vitală pentru Occident“, a spus Moisă, precizând că această consultare este deschisă tuturor celor interesaţi, inclusiv vocilor critice sau opuse TTIP.

Care sunt mizele acestui parteneriat

Negocierea TTIP a început în iulie 2013 şi are loc între Comisia Europeană şi un departament specializat al administraţiei americane subordonat direct Preşedintelui Statelor Unite. Șefii politici direcţi sunt Comisarul Cecilia Malmström, pe partea europeană, şi Michael Froman, Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, de partea americană. Negociatorii Șefi sunt în subordinea acestora din urmă: spaniolul Ignacio Garcia Bercero pentru Europa, Dan Mullaney pentru SUA.

Mizele sunt gigantice pentru că negocierea aduce într-o zonă de liber schimb primele două economii ale lumii: 25,1% din PIB-ul global şi 17% din comerţul mondial în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, respectiv 21,6% din PIB şi 13,4% din comerţul mondial, Statele Unite.

O serie întreagă de studii arată că încheierea unui acord ar aduce beneficii substanţiale ambelor părţi. Există şi studii care arată pierderi de ambele părţi, însă acestea sunt puternic contestate din punct de vedere metodologic.

Studiul folosit de Comisia Europeană pentru a analiza impactul negocierii arată un plus de aproape 0,5% la PIB-ul european pentru un Parteneriat ambiţios, echivalent cu 120 de miliarde de euro anual, odată ce TTIP va fi pus în aplicare pe deplin. Studiul Comisiei Europene nu detaliază însă câştigurile de PIB pe state membre individuale.

Ce câştigă România?

Pentru Romania exista două studii care arată un câştig în PIB de 0,26% - Cernat si Lakatos, în curs de publicare, respectiv între 0,38% şi un gigantic 3,9% - IFO 2014, în funcţie de amploarea liberalizării şi metodologia utilizată. Niciun studiu nu captează însă în detaliu, cel puţin public, creşteri sau scăderi sectoriale de PIB la nivel naţional. În plus, niciun model economic nu poate anticipa imaginaţia şi creativitatea companiilor de a inova şi profita de noi oportunităţi comerciale precum cele oferite de TTIP. Consultarea de faţă încearcă, printre altele, să identifice direct de la firmele potenţial exportatoare sau importatoare din Romania ce bariere şi dificultăţi întâmpina pe piaţa americană, pentru a încerca eliminarea acestora prin intermediul negocierilor comerciale în curs.

Ajută la negocierea secolului! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI

După intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European este egalul Consiliului de miniştri al UE în materie de acorduri de comerţ ale UE, aprobarea Parlamentului fiind obligatorie pentru intrarea în vigoare a oricărui tratat comercial. Sorin Moisă este membru al Comisiei de Comerţ Internaţional a Parlamentului European, care exercită controlul politic asupra Comisiei Europene în materie de comerţ exterior european şi propune adoptarea sau respingerea de către Parlamentul European a tratatelor de comerţ încheiate de Uniunea Europeană.

În practică, pentru a evita respingerea, Parlamentul stabileşte cu anticipaţie ce criterii trebuie să respecte un acord pentru a fi acceptabil şi cere Comisiei respectarea acestora.

Revista Capital se va implica in identificarea procedurilor şi soluţiilor de rezolvare a problemelor care apar în procesul schimburilor comerciale între Uniunea Europeană, în special România şi SUA.

Publicaţia noastră îi invită pe toţi cei care formulează sugestii care sa contribuie la bunul mers al acestui demers constructiv să transmită orice informaţii sau idei, acestea ajungand la instituţiile europene, prin parteneriatul pe care revista Capital il are cu europarlamentarul Sorin Moisă, iniţiatorul procesului naţional de consultare.

CITEȘTE ȘI: Ajută la negocierea secolului!

CITEŞTE ŞI TTIP: o poveste cu «noi» şi «ei»

CITEŞTE ŞI Bătălia pentru regulile viitorului

 

COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii