Scăderile de preţuri nu reprezintă o îngrijorare pentru Banca Naţională a României care nu va lua măsuri de stimulare prin politica monetară. Extrapolând avansul economic din prima parte a anului, Produsul Intern Brut al României ar urma să se majoreze cu 4%, iar în aceste condiţii nu mai este nevoie de noi micşorări de dobândă, a declarat astăzi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. El nu este îngrijorat de reducerile de preţuri care survin ca urmare a diminuării taxei pe valoarea adăugată la alimente la 9%: "Noi nu avem pericol de deflaţie." Aşa cum în anul 2010 nu a intervenit cu o înăsprire a politicii monetare la ridicarea TVA la 24%, de la 20%, nici acum BNR nu va adopta măsuri de relaxare întrucât influenţa asupra preţurilor este de natură fiscală şi are un caracter temporar, a spus Isărescu răspunzând la o întrebare a revistei Capital.

"Avem creştere economică. Ce să mai stimulăm noi?", a continuat şeful băncii centrale, a cărui grijă este ca acum să nu ne confruntăm cu un exces fluxuri de capital speculative atrase de avansul economic mai robust. "Problema e să nu vină banii peste noi", a declarat Isărescu, la conferinţa Romania Investors Day organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

Avem o misiune!

Conducerea României are acum o misiune, aceea de a menţine creşterea economică actuală fără  pune în pericol echilibrele macroeconomice refăcute post-criză. Economia nu numai că a recuperat complet pierderea din primii trei ani de recesiune, dar s-a şi însănătoşit în aceşti ani. Ţara îndeplineşte acum toate criteriile de la Maastricht, cu o inflaţie scăzută, dobânzi pe termen lung stabile, un deficit bugetar redus, o datorie publică sub control şi o stabilitate a cursului de schimb.

Isărescu spune că mesajul pe care îl transmite este cel al unui tablou pozitiv pentru economia românească ce are şansa unei creşteri sustenabile, robuste şi de durată. Deficitul de cont curent, cea mai dificilă problemă a ciclului economic precedent când a atins un vârf de 14% din PIB, acum este stabilizat la 1% din PIB, într-un răstimp în care rezervele internaţionale administrate de BNR de 33-34 miliarde euro asigură o bună acoperire în faţa unor eventuale şocuri externe.

Trei provocări pentru politica monetară

Banca centrală ar urma să nu mute la nivelul dobânzilor în viitorul apropiat, însă nu înseamnă că pentru autoritatea de politică monetară va fi simplu. Isărescu a identificat trei provocări care stau în faţa instituţiei pe care o conduce. Prima dintre ele chiar aceea de a rezista pentru a nu opera noi reduceri într-un context în care indicele preţurilor de consum coboară în teritoriu negativ pe fondul reducerii TVA la alimente. A doua provocare este aceea de a încuraja creditarea fără ca aceasta să nu fie derulată în perioada următoare într-un mod imprudent.

Finalmente, a treia provocare este aceea de a alinia politica monetară românească la standardele politicii monetare europene trimiterea fiind făcută direct la nivelul rezervelor minime obligatorii. BNR trebuie să găsească puterea de a identifica răstimpul şi dozajul corect al acestui proces de aliniere. Măsurile se vor lua în viitor şi în viitorul nu foarte îndepărtat însă pas cu pas, a mai pus Isărescu. Acesta a amintit că însăşi aceste reduceri ale rezervelor minime obligatorii vor reprezenta stimuli pentru economie.