Într-o notă de cercetare excelentă dată publicităţii miercuri dimineaţă, Chris Weston, şef strategie de piaţă la IG Markets din Melbourne prezintă cele trei motive pentru care crede că a intervenit brusc volatilitatea pieței.

Vedem o multime de note de cercetare în fiecare zi, dar aceasta este probabil cea mai bună și cea mai concisă dintre toate cele pe care le-am văzut până acum.

Iată ce spune Weston:

„În primul rând, am văzut o continuă adâncire a diferitelor curbe de randament, care, în sine, nu reprezintă un fenomen de slăbiciune dacă avem în vedere inflaţia mare şi aşteptările de creştere. Cu toate acestea, nu este totuşi cazul, iar această mișcare este provocată de Banca Japoniei, care caută să schimbe structura achizițiilor sale de active, în mare parte ca urmare a modului slab în care a funcţionat până acum programul său de cumpărare de active. Apare în discuţie şi problematica Băncii Centrale Europene, care vine cu viabilitatea programului BCE de cumpărare de active și iată că avem o mișcare mai mare pe piaţa obligațiunilor pe termen lung, acolo unde nu este poziţionat nimeni.

În al doilea rând, unele dintre cele mai mari sistematice fonduri a trebuit să-și modifice portofoliile, dintre care multe au fost la niveluri extreme. Acest lucru a provocat schimbări masive în portofoliul lor și în schimb am văzut piețele răspunzând pe măsură. Restul participanților de pe piață au reacţionat pur şi simplu, iar atunci când volatilitatea a crescut, traderii au fost nevoiţi să-şi modifice strategia dacă au dorit să rămână în joc. Pur și simplu, în cazul în care volatilitatea creşte și vom vedea intervalul de expansiune a preţului, cineva trebuie sa se uite la dimensionarea poziției modificate, în timp ce trebuie să limiteze pierderile pentru a justifica prezenţa pe piață.

În al treilea rând, avem comentariile Agenției Internaționale pentru Energie care au trântit prețul petrolului și avem o mișcare suplimentară pe piaţa acţiunilor. Situaţia care îngrijorează este că raționamentul ce se ascunde în spatele aversiunii faţă de risc este foarte complicat pentru mulți care vor să-l înțeleagă pe deplin. Problemele care cauzează o corelație puternică între capitalurile proprii și vânzările cu venit fix nu este același lucru cu criza datoriilor europene, despre care toată lumea are o opinie.

Citeşte articolul original pe Business Insider Australia