Sanda Tătărăscu-Negropontes, fiica fostului premier Gheorghe Tătărăscu, a murit luni seara, la vârsta de 90 de ani. Era una dintre cele mai bogate femei din România, figurând în „Top 300 Capital” cu o avere estimată la 19-20 de milioane de euro.

Urmaşă a unei vechi familii aristocrate, tatăl său, Gheorghe Tătărăscu, fiind de două ori prim-ministru şi viceprim-ministru în guvernul Groza, ea s-a căsătorit în 1940 cu Ulise, din bogata familie Negropontes. După zece ani, însă, a fost arestată, iar toată averea familiei a fost confiscată.

Odată cu căderea regimului comunist, a început recuperarea bunurilor familiei cu revendicarea casei părinteşti de pe strada Polonă. Imobilul a intrat în posesia ei, iar cu banii câştigaţi de pe urma închirierii acestuia, a continuat demersurile pentru obţinerea celorlalte bunuri ale familiei. „În plus, am considerat că e de datoria mea să mă ocup de aici încolo şi de bunurile familiei Negropontes. Membrii acesteia plecaseră care-încotro. Am primit procuri de la toţi şi am început demersurile”, povestea ea, anul trecut, în „Top 300 Capital”.

Luptă dură în instanţă

După un proces lung, a obţinut casa familiei Negropontes, situată în zona Floreasca, pe care a vândut-o pentru 4 milioane de euro. Au urmat alte proprietăţi, printre care moşia mamei sale din Săruleşti. De asemenea, a revendicat moşia părinţilor săi de la Poiana, judeţul Gorj, şi a obţinut o despăgubire pe care a folosit-o pentru a transmuta conacul de la Poiana la Muzeul Etnografic de lângă Târgu-Jiu.

A avut de străbătut un lung drum pentru a reintra în drepturi, mai ales pentru că i-a fost greu de stabilit ce bunuri îi aparţineau, toate actele rămânând în casa confiscată de comunişti.