Nu este clar dacă inspecţia a avut legătură cu agentul neurotoxic cu care au fost otrăviţi pe teritoriul Marii Britanii fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia sau dacă a fost doar o inspecţie de rutină. 

OIAC, cu sediul la Haga, s-a implicat în ancheta privind cazul Skripal, iar un tribunal englez a acordat luna trecută permisiunea experţilor organizaţiei să testeze eşantioanele de sânge prelevate de la tată şi fiică. Inspectorii OIAC analizează şi toxina folosită în atac. 

Ziarul Ministerului Apărării rus a publicat vineri un grafic în care prezintă evenimentele din ultima săptămână, în care era inclusă şi o vizită în Rusia de către „un grup de inspecţie de la secretariatul tehnic al OIAC”, fără să ofere alte detalii.

Conform Agerpres, autorităţile ruse au respins vineri informaţiile publicate în cotidianul britanic The Times potrivit cărora substanţa utilizată pentru a-l otrăvi pe fostul spion rus Serghei Skripal a fost produsă într-un oraş închis din regiunea Volga, informează AFP. 

Joi, cotidianul britanic The Times a citat surse din serviciile de securitate britanice care au declarat că agentul neurotoxic militar folosit pentru otrăvirea fostului spion rus a fost conceput la Şihani, un oraş închis – nu se poate intra fără autorizaţie oficială – din regiunea Saratov (sud-vest), în apropiere de Volga. 

The Times a comparat Şitani cu un „Porton Down rus”, de la numele laboratorului militar britanic specializat în cercetare chimică şi biologică. 

„Acest laborator nu a făcut niciodată parte din câmpul nostru de lucru”, a declarat pentru agenţia de presă Interfax reprezentantul Kremlinului în districtul federal Volga, Mihail Babitci. „Toate bazele unde au fost stocate arme chimice sunt binecunoscute. Şihani nu face parte dintre acestea”, a adăugat Babitci, fost preşedinte al Comisiei de Stat ruse pentru dezarmare chimică. 

Şihani este un oraş închis unde este instalată o filială a Institutului de Cercetare de Stat pentru Chimie şi Tehnologii Organice (GNIIOKht), scrie AFP. 

 

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi, printre care Vil Mirzaianov, chimistul care a dezvăluit în anii 1990 existenţa agentului Noviciok, desemnat de Londra ca fiind neurotoxina folosită pentru otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, afirmă că substanţa a fost pusă la punct în anii 1980 la Şihani. 

Potrivit paginii de internet a institutului GNIIOKhT, filiala sa din Şihani este în prezent implicată în acţiuni privind „asigurarea securităţii” ţării şi distrugerii armelor chimice. 

În septembrie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a distrus ultimele sale rezerve de arme chimice moştenite din perioada Războiului Rece, conform prevederilor Convenţiei din 1997 privind interdicţia armelor chimice. 

Marea Britanie acuză Rusia de otrăvirea pe teritoriu britanic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Moscova a dezminţit viguros aceste acuzaţii, care au provocat o gravă criză diplomatică şi un val de expulzări fără precedent de diplomaţi ruşi şi occidentali.