În octombrie, Monsanto a anunţat că va elimina aproximativ 2.600 de locuri de muncă, respectiv circa 12% din efectivele sale totale, pentru a face faţă scăderii preţurilor la materiile prime agricole. Miercuri, compania a precizat că urmează să fie concediaţi 3.600 de angajaţi şi va înregistra costuri legate de restructurare în valoare de 1,1 – 1,2 miliarde de dolari, faţă de estimarea anterioară de 850 – 900 milioane de dolari.

În intervalul septembrie – noiembrie 2015, compania a înregistrat pierderi de 253 de milioane de dolari, faţă de un profit de 243 de milioane de dolari în perioada similară din 2014. Veniturile au scăzut cu 23%, la 2,22 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 2,39 miliarde de dolari.

În predeschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la New York, valoarea acţiunilor Monsanto a scăzut cu 2,3%, la 95 de dolari.

Recent, Monsanto a anunţat că renunţă la oferta de preluare a rivalului elveţian Syngenta, după ce acesta din urmă a respins oferta sa de 47 de miliarde de dolari. O fuziune a celor două companii ar fi făcut din Monsanto cel mai mare producător mondial de erbicide, în condiţiile în care este deja lider pe piaţa seminţelor.

Monsanto, prezentă şi în România, a avut de suferit în ultimele trimestre de pe urma scăderii preţurilor la porumb în SUA, care a condus la diminuarea cererii pentru cel mai bine vândut produs al său: seminţele modificate genetic de porumb. Fermierii alocă suprafeţe din ce în ce mai mari pentru alte culturi având în vedere surplusul de porumb rămas de la recolta de anul trecut. AGERPRES