"Politicile monetare relaxate, un impact negativ mai mic al politicilor bugetare şi un sentiment general bun vor susţine creşterea economiilor avansate, în timp ce politicile centrate pe creştere din China, stabilitatea preţurilor materiilor prime şi relansarea comerţului mondial vor susţine creşterea ţărilor emergente", se arată în raportul Moody's. 

Contextul global favorabil ar urma să se traducă printr-o diminuare a ratei falimentelor, prognoza Moody's prefigurând o rată de 1,8% în 2018, faţă de 2,6% în 2017 şi 4,5% în 2016. De această scădere ar urma să profite în special sectorul petrolului şi gazelor, în care au avut loc majoritatea falimentelor şi ajustărilor în ultimii doi ani, adaugă agenţia de evaluare. 

Moody's subliniază că, după mai mulţi ani în care retrogradările de credit au fost mai numeroase decât îmbunătăţirile, ponderea perspectivelor stabile a atins în 2017 cel mai ridicat nivel de după criza financiară, în sectorul 'corporate', în sectorul bancar sau printre emitenţii suverani. 

Moody's atrage atenţia asupra a două surse importante de riscuri pentru stabilitatea financiară: posibilitatea unei ajustări importante şi simultane a pieţelor financiare şi tendinţa generală de creştere a gradului de îndatorare a companiilor. În pofida acestor riscuri, caracterul în continuare relaxat al politicilor monetare şi diferenţele de dobândă mici ar urma să continue să favorizeze emitenţii în 2018, atât în materie de lichiditate cât şi cu privire la costurile de refinanţare, apreciază agenţia de evaluare. 

În cazul SUA, Moody's consideră că rate ridicate de faliment ar urma să se înregistreze în sectorul bunurilor de consum durabile, în timp ce în Europa vor afecta în special sectoarele media, publicitate, presă şi edituri, urmate de sectorul petrolului şi gazelor.

AGERPRES