”Acestea sunt principii de bază (pentru un fond de garantare): stabileşti ce acoperi, niciodată nu se mai returnează banii. Este cheltuială. Contribuţia la un fond, pentru oricine dintre dumneavoastră, ca şi pentru fondurile de garantare – asiguratorii ştiu asta: la fondurile de garantare nu se mai întorc banii -, este o cheltuială”, a spus Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, riscurile acoperite de fondul mutual ar trebui stabilite prin statut.

”Ce acoperă fondul, scrieţi în actul de constituire. Cei 500, 400, 1.000 de fermieri trebuie să convină de la început ce acoperă, iar acest lucru trebuie menţionat în actul de constituire. Oricare consiliu ar veni are un executiv care este cel care conduce sau administrează fondul şi el aplică de acolo. Acolo are grile şi spune: este secetă, este îngheţ, până la o valoare de atât, se stabilesc competenţe”, a explicat Negriţoiu. Potrivit acestuia, se pot stabili şi francize, acordarea de despăgubiri doar peste o anumită valoare a pagubelor.

Robert Rekkers, CEO al Agricover IFN, prezent la conferinţă, a povestit cum mai mulţi fermieri au dorit constituirea unui fond mutual privat, dar dificultăţile au apărut când s-a pus problema cine primeşte despăgubiri şi cine nu, dar şi dacă se pot primi înapoi banii de cotizaţie la retragerea din fond.