'România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Situaţia economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016. În prezent, ţara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar direcţia de dezvoltare este apreciată de investitori şi de organismele internaţionale. Aşa cum estimează INS în raportul dat publicităţii astăzi, în primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creştere cu 7% pe serie brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier', a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, într-un comunicat. 

Conform estimărilor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, produsul intern brut (PIB-ul) României a înregistrat în trimestrul trei un avans de 8,8% pe serie brută, respectiv 8,6 pe serie ajustată sezonier, raportat la perioada similară a anului trecut, iar PIB-ul a crescut în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei faţă de trimestrul doi din anul 2017. 

De asemenea, MFP menţionează că a doua rectificare bugetară din acest an, finalizată în luna noiembrie, este una pozitivă şi s-a efectuat cu încadrarea în deficitul asumat de 2,96% din PIB. 

"La 9 noiembrie 2017, Comisia Europeană a confirmat că, potrivit Prognozei Economice de toamnă din acest an, România urmează să înregistreze o creştere economică de 5,7% în 2017, că ţara noastră se va încadra în ţinta de deficit stabilită şi că investiţiile se vor majoră pe baza progresului în implementarea proiectelor finanţate din fonduri UE", se menţionează în comunicatul MFP. 

La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit, în sus, estimările privind creşterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior în prognoza de toamnă. 

Prognoza publicată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la începutul acestui luni, arată că economia României ar urma să înregistreze în 2017 o creştere de 5,3%, urmând ca în 2018 avansul economic să se reducă uşor, la 4,2%. 

În luna octombrie, şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat de instituţia financiară internaţională. 

 AGERPRES