Vâlcov a preluat în urmă cu câteva zile postul de ministru al Finanţelor Publice, iar contractele Loteriei au stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse şi au atras critici severe în presa autohtonă, care a relatat că, deşi sunt păguboase pentru statul român, acestea sunt prelungite din trei în trei luni prin acte adiţionale..

Ministrul Finanţelor a confirmat că a cerut vineri să-i fie aduse la Palatul Parlamentului contractele Loteriei Române.

În iunie 2014, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat un ordin de ministru prin care mandata reprezentanţii statului în AGA a Companiei Naţionale Loteria Română S.A. (CNLR) să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Contractul de asociere în participaţie va viza jocurile 6/ 49, 5/ 40, Joker, Noroc, Noroc Plus,Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Prin acelaşi ordin, ministrul Finanţelor Publice a mandatat reprezentanţii statului în AGA să aprobe Nota de fundamentare cu privire la acţionarea în judecată a fostei conduceri executive, foştilor membri ai AGA, fostului director general din cadrul CNLR din perioada în care s-a făcut control de către Curtea de Conturi a României, respectiv anul 2010, control finalizat cu dispoziţiile stabilite de Curtea de Conturi a României prin raportul de control nr. 5608 din 25.05.2011 şi decizia 3/ 2011 privind controlul situaţiei evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului la CNLR.

Loteria a solicitat, în luna august a anului trecut, ofertele tehnice şi financiare ale celor mai mari trei operatori pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani. Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Tucă Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

Colaborarea dintre Loteria Română şi Intralot a fost una controversată, contractul având o serie de clauze avantajoase pentru compania din Grecia, conform cărora Intralot primeşte 7,5% din încasările totale de la loto pentru asistenţă tehnică pe care o oferă în exploatarea aparaturii electronice.

Consiliul Concurenţei a amendat, anul trecut, Loteria Română, Intralot şi Intracom Holdings, grup specializat în dezvoltarea de sisteme software, cu suma de 16,85 milioane de lei (3,76 milioane de euro) pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

AGERPRES