Revenirea pe excedent bugetar era cea mai râvnită ţintă a oficialului britanic, pentru îndeplinirea acesteia fiind adoptate măsuri dure de austeritate în ultimii ani. 

Totuşi, George Osborne a adăugat că Marea Britanie trebuie să fie "realistă privind obţinerea unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului". 

Economia britanică arată "semne clare" de şoc după votul pentru ieşirea ţării din UE, a avertizat Osborne. 

Acesta a adăugat: "Trebuie să furnizăm credibilitate fiscală, continuând măsurile dure pentru reducerea deficitului, în timp ce trebui să fim realişti în privinţa obţinerii unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului. Exact acesta este scopul reglementărilor noastre fiscale". 

În 2010, când Osborne a preluat Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar depăşea 10% din PIB. De atunci, măsurile de austeritate au dus la reducerea deficitului până sub 4% din PIB în anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2016. 

Luni, agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Standard & Poor's au revizuit în scădere ratingul suveran al Marii Britanii şi au avertizat că ar putea urma alte retrogradări, deoarece votul pentru ieşirea ţării din UE (Brexit) va afecta economia. 

De asemenea, Fitch a înrăutăţit perspectiva de creştere a economiei Regatului Unit în 2017 şi 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedentă de 2%.AGERPRES