"Cifrele arată că, la panificaţie, evaziunea fiscală este de 60 la sută. Ea a crescut cu 20 – 30 la sută atunci când Guvernul Boc a mărit TVA-ul de la 19 la 24 la sută”- a declarat vineri, la Constanța, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta crede că o măsură care ar conduce la scăderea substantială a evaziunii fiscale în acest domeniu este reducerea TVA la unele alimente de bază, măsură care face parte din programul de guvernare al actualui Executiv. ”Soluţiile legate de TVA-ul de 9 la sută reprezintă un angajament politic pe care l-am luat şi va deveni realitate de la 01 ianuarie 2013”- a spus Daniel Constantin. Întrebat dacă FMI este de acord cu reducerea TVA, Constantin a spus: ” FMI ia act de măsurile pe care Guvernul vrea să le implementeze şi ne ne întreabă cum ne asigurăm că vom compensa eventualele pierderi de venituri la bugetul de stat. Dacă vom avea suficientă capacitate de a rezolva acest lucru, nu va fi nici un fel de problemă"

Prețurile la alimente nu vor crește din cauza secetei

Întrebat de ziariști dacă, pe fondul secetei care a cuprins întreaga țară, prețurile la alimente vor crește, Constantin a răspuns: ”Ştiţi ce se întâmplă? Dumneavoastră mă tot întrebaţi de o lună de zile dacă vom avea scumpiri. V-am spus, de fiecare dată, că scumpirile sunt generate de piaţă, și anume, de cerere şi ofertă. Sigur că, dacă vă uitaţi la preţurile de pe piaţa internaţională și la cele de pe piaţa internă, poate că s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că şi cei care vând pe piaţa din România se uită la puterea de cumpărare. O scumpire masivă ar face ca tot ceeea ce înseamnă consum să încetinească, să scadă. Or, în momentul de faţă, oamenii nu îşi permit scumpiri şi atunci, probabil, că aceia care comercializează, se gândesc, în primul rând, dacă vor să-și vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi. Mai mult decât atât, noi încercăm să luăm toate măsurile care ţin de minister, care ţin de stat, care ţin de intervenţie, să spun aşa, pentru a preveni aceste scumpiri”.
Deocamdată, nu vor fi declarate zone calamitate

 ”Declaraţi zone calamitate, domnule ministru?” La această întrebare, Daniel Constantin a răspuns: ”Nu există legislaţie pentru condițiile de acum. Deocamdată, ceea ce putem să facem, măsurile pe care le luăm pentru a preveni pierderile pe care le înregistrează fermierii dar, şi pentru a preveni scumpirile de care vorbiţi,  sunt acele măsuri pe termen mediu și lung pe care le-am anunţat: O dată, să stimulăm sistemul de irigaţii- sigur că acum e târziu, aveam nevoie de irigaţii în luna iulie. În acest scop, am venit cu un preţ la energie mai mic, la începutul lunii iulie, în felul acesta mulţi fermieri au fost stimulaţi şi mulţi s-au orientat către sistemul de irigaţii. Ceea ce putem face în continuare, după ce se va termina perioada de recoltat, este să evaluăm pierderile pe care le au fermierii şi să venim cu acele despăgubiri pe care le-am anunțat( 80 la sută din valoarea pierederilor suferite ca urmare a secetei, dacă pierderile depășesc 30 la sută din venitul care s-ar fi obținut în condiții normale- n.red.)”. Ministrul agriculturii a spus că săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern se va adopta o hotărâre care să reglementeze modalitatea în care se acordă aceste despăgubiri. ”Asta e ceea ce putem face pe termen scurt. Dar, repet, statul şi bugetul nu-şi vor permite an de an să aibă astfel de pierderi şi atunci trebuie să ne gândim, o dată pentru totdeauna, la refacerea sistemului de irigaţii, pentru că, de peste 20 de ani, nimeni nu s-a gândit la acest lucru, toată lumea a stat să se uite cum se distrug sistemele de  irigații şi acum ne întrebăm de ce avem pierderi atât de mari din cauza secetei și de ce vorbim de scumpiri la alimente”-a mai spus Daniel Constantin