Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro se reunesc din nou astăzi pentru a încerca să ajungă la un acord cu Grecia, care să permită ca aceasta să rămână în zona euro şi să înceapă negocierile pentru un al treilea program de ajutor, cu care să iasă din blocajul financiar, informează agenţia EFE. Miniştrii de resort din cele 19 ţări ce au adoptat euro, sub preşedinţia olandezului Jeroen Dijsselbloem, vor avea pe masa discuţiilor solicitarea făcută joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioadă de trei ani şi pentru o sumă în jurul a 50 de miliarde euro.

Parlamentul grec a dat astăzi dimineaţă mandat Executivului pentru a continua negocierile cu creditorii pe baza acestor ultime propuneri, cu 251 voturi pentru, 32 împotrivă şi opt abţineri. Noul pachet de reforme pe care Atena l-a prezentat instituţiilor internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) include o creştere a impozitelor, a contribuţiilor sociale şi reduceri de pensii, foarte similare propunerilor făcute de Troikă Greciei şi respinse la referendumul din 5 iulie.

Guvernul Tsipras s-a oferit să înceapă aplicarea unora dintre aceste reforme imediat, iar altele cât mai curând, posibil de săptămâna viitoare. Înainte de începerea reuniunii Eurogrupului, începând cu ora 8.00 GMT sunt studiate rezultatele analizei făcute vineri de cele trei instituţii internaţionale.

Tsipras a solicitat fondului de salvare a zonei euro (ESM) un împrumut până în 2018, a cărui valoare nu a fost încă stabilită, dar s-ar putea situa, conform presei elene, la circa 50 milioane euro, sumă rezultată în urma calculelor FMI privind necesităţile Greciei. Ţara datorează deja creditorilor săi circa 242 miliarde euro, o sumă care include împrumuturile celor două programe anterioare de ajutor, precum şi alte obligaţiuni la BCE şi bănci centrale din zona euro.

În analiza instituţiilor internaţionale a fost avută în vedere şi sustenabilitatea datoriei elene, un element cheie pentru Grecia, fiindcă reprezintă deja 175% din PIB şi în legătură cu care CE şi FMI au avut divergenţe în trecut. După dezbaterile tehnice, se vor reuni miniştrii Eurogrupului, începând cu ora 13,00 GMT şi, dacă în urma unei şedinţe ce se estimează a fi lungă, ajung la un acord, ar putea să nu mai aibă loc una dintre cele două reuniuni ale şefilor de stat şi de Guvern programate duminică. Probabil va fi vorba despre reuniunea extraordinară programată pentru ora 16:00 ora României, a liderilor ţărilor din zona euro, înainte de reuniunea celor 28 de state UE, stabilită două ore mai târziu.

Dacă se va ajunge la un acord, vor demara negocierile contra cronometru pentru noul pachet de ajutor, valoarea acestuia şi condiţiile. Aceste discuţii vor fi reluate luni, 13 iulie, la reuniunea ordinară a Eurogrupului, în cadrul căreia se va discuta şi despre alegerea unui nou preşedinte al forului, post la care aspiră atât Dijsselbloem, cât şi spaniolul Luis de Guindos.

În cazul în care se va decide începerea negocierilor pentru un nou program de ajutor, această decizie trebuie să obţină undă verde şi din partea Parlamentelor Germaniei, Olandei, Finlandei, Slovaciei, Estoniei şi Austriei, conform unor surse europene, demersuri ce vor începe deja de luni, marţi. Luna aceasta, Grecia mai are de făcut o plată, de 3,5 miliarde euro, către BCE, termenul limită fiind 20 iulie. Pe 30 iunie, autorităţile elene nu au reuşit că achite o tranşă de împrumut de 1,6 miliarde euro către FMI.

Sursa: AGERPRES