"În urma discuțiilor nu a rezultat nicio soluție. Rămâne așa. Tot ce au putut să ne spună reprezentanții Fondului de Mediu a fost că se aplică legea. Împreună cu alți producători din industria alimentară o să facem o adresă către premier pentru a veni cu o soluție pentru această situație", a declarat pentru Capital, Emil Dumitru, președintele ProAgro. Acesta a mai zis că cei de la Ministerul Mediului le-a spus producătorilor prezenți la întâlnire, că ieri a fost scoasă de pe lista deșeurilor reciclate o cantitate de 53.000 de tone de ambalaje, pentru că acestă cantitate practic nu a fost reciclată.

Singura soluție cu care au venit cei de la Mediu a fost reeșalonare plăților acestor taxe, propunere pe care producătorii au respins-o. Aceștia susțin că aceasta nu este o variantă, o soluție ar fi clarificarea actualei legi, și mai ales a modului în care sunt aplicate aceste taxe.

Federaţia Romalimenta a participat astãzi la întâlnirea cu conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pãdurilor (MMAP) dedicatã acestei teme, în cursul cãreia s-a spus cã industria alimentarã nu va plãti « contribuţia la fondul de mediu » (2 lei/kg ambalaj) dacã operatorii alimentari nu sunt vinovaţi de neîndeplinirea ţintelor asumate.

Pe de altã parte, legislaţia în vigoare impune aceastã platã în data de 25 ianuarie a.c., deci este necesarã o Ordonanţã de urgenţã care sã reglementeze, așa cum am solicitat în repetate rânduri celor mai înalte autoritãţi ale statului :

• Abrogarea plãţii contribuţiei pentru lunile noiembrie-decembrie 2015, în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate,

• Regândirea cuantumului contribuției, pe baza unor criterii financiare și obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă și nediscriminatorie,

• Pe termen lung, revizuirea legislatiei din domeniu pentru întregul lanț valoric de gestionare a ambalajelor, in asa fel incat sa existe responsabilități financiare și operaționale clare pentru fiecare parte a sistemului.

În lipsa acestor mãsuri, plata contribuţiei va însemna mãrirea costurilor si implicit a preţului alimentelor noastre, scumpirile putând ajunge în cazul unor categorii (apa mineralã, conserve fructe legume, lapte, etc) si la 30% faţã de nivelul actual. Ceea ce este la fel de grav, dacã nu iesim din blocaj România va rãmâne departe de ţinta de reciclare, adicã infringement, adicã o « amendã » de 200.000 euro/zi (MMAP).

Citiți mai multe despre această lege aici

Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor a fost promulgată de președinte pe repede înainte, în luna octombrie a anului trecut, și a intrat în vigoare în noiembrie 2015. Actul normativ presupune ca producătorii autohtoni care nu își reciclează ambalajele să plătească o taxă, ce seamănă mai mult cu o amendă, de 2 lei/kilogram de ambalaj. Această “amendă” exista și înainte, dar producătorii nu ajungeau să o achite deoarece aveau contracte pentru reciclare cu Organisme de Transfer de Responsabilitate (OTR), care se ocupau de aceste proceduri. OTR-urile, care erau aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu, percepeau o taxă de 65 de lei pe tonă. Deși în contractele asociațiilor era menționat că preluau deșeurile de ambalaje, practic deșeurile ajungeau la groapa de gunoi. Aceste nereguli au fost sesizate de Administrația Fondului pentru Mediu, de aceea a fost introdus actul normativ, ce a ajuns să fie adoptat într-un timp record.