CITEŞTE ŞI

Taxe si impozite

Ministerul Finanţelor cere, curat neconstituţional, să i se achite contribuţii

Autor: |

Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim a fost declarată neconstituţională încă din 2010. Cu toate acestea, a fost preluată în Codul fiscal în 2011 şi, abia acum, guvernul vrea să o corecteze, dar numai în cazul alocaţiilor, ignorând celelalte venituri. Este o dovadă că legislaţia contribuţiilor de sănătate are nevoie de modificări substanţiale privind atât impunerea, cât şi beneficiile acordate

La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru venituri obţinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensă, mai ales, că, în multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite. Fiscul a calculat din oficiu contribuţiile în funcţie de salariul minim brut, aşa cum prevede Codul fiscal. Au apărut, astfel, situaţii aberante, iar guvernul a anunţat că legislaţia va fi modificată, dar numai în cazul copiilor, urmând ca, odată cu rescrierea Codului fiscal din această primăvară, să aibă loc mai multe rectificări. Cert este că Fiscul nu a făcut acum, decât să pună în aplicare legislaţia care există de ani de zile şi care a fost introdusă în Codul fiscal în 2011, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 125. La rândul său, această ordonanţă a preluat reglementările din Legea sănătăţii 95/2006.

În toţi aceşti ani, autorităţile nu au sesizat sau nu au dorit să rezolve aberaţia plăţii CASS la salariul minim brut indiferent de valoarea veniturilor reale, mai ales că, în 2010, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională această prevedere.

Plata CASS neconstituţională, dar aplicată

Decizia CCR nr. 1394 din 26 octombrie 2010, definitivă şi general obligatorie, stabileşte că „dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 sunt neconstituţionale, în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei minime la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar“.

În decizie se arată că „fiscalitatea trebuie să fie nu numai legală, ci şi proporţională, rezonabilă, echitabilă şi să nu diferenţieze [...] pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetăţeni. Prin urmare, aşezarea justă a sarcinilor fiscale trebuie să reflecte însuşi principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, prin impunerea unui tratament identic pentru situaţii identice şi să ţină cont, în acelaşi timp, de capacitatea contributivă a contribuabililor, luând în considerare elementele ce caracterizează situaţia individuală şi sarcinile sociale ale acestora“.

Fără venituri, dar plătitor de CASS

Legislaţia privind CASS trebuie să respecte principiul solidarităţii, după care este constituit fondul unic de sănătate, dar şi al echităţii fiscale. Totodată, sistemul trebuie să ofere contraprestaţii în contul contribuţiei plătite pentru că, în fond, CASS nu este o taxă şi trebuie să returneze contributorului beneficii.

Aberaţia deciziilor de impunere nu reprezintă, până la urmă, decât un simptom, poate cel mai grav, al unui sistem suferind care trebuie regândit şi reorganizat. Analizând actuala legislaţie privind CASS, se pot desprinde mai multe concluzii care probează disfuncţionalităţi.

„Plata contribuţiei de sănătate la venitul minim este strâns legată de existenţa unui pachet minim de servicii medicale. Practic, în sistemul nostru de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii beneficiază de acelaşi pachet de servicii medicale (pachetul de bază), indiferent de nivelul contribuţiei achitate. În opinia mea, aici există inechitatea şi ea subzistă datorită faptului că sistemul nostru de asigurări se bazează pe principiul solidarităţii sociale în condiţiile în care pachetul de servicii este acelaşi pentru toate categoriile de contribuabili“, explică avocata în drept fiscal Luisiana Dobrinescu.

„Considerăm că discuţia este mai amplă, întrucât ea vizează reformarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, în adevăratul sens al cuvântului, şi nu doar amendarea sau peticirea lui ori de câte ori apare nevoia de îndreptare a unei anomalii, şi ne gândim aici la o reformă bazată pe un pact naţional pentru sănătate în acord cu strategia UE în domeniul sănătăţii“, spune Raluca Bontaş, director Global Employer Services, Deloitte România.

Pagina 1 din 4
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F