Ministerul Comunicaţiilor sesizează în raport mai multe nereguli referitoare la procedurile privind achiziţia sistemelor informatice şi a maşinilor, precum şi la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor. 

"Compartimentul de Control şi Audit din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a finalizat controlul desfăşurat efectuat la C.N. Poşta Română S.A., în perioada 26.08 – 30.09 2016. Concluziile raportului au fost înaintate astăzi, 20 octombrie 2016, către Direcţia Naţională Anticorupţie. Dintre aspectele supuse verificării, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizăm: nereguli identificate la procedurile privind achiziţia publică pentru IT&C; nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor, cât şi la derularea procedurii privind achiziţia de maşini", precizează MCSI. 

Potrivi sursei citate, controlul s-a efectuat în baza actelor şi documentelor puse la dispoziţie de Compania Naţională Poşta Română. 

"MCSI a decis, având în vedere constatările Corpului de control al ministerului, să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie, privind operaţiunile sau actele ilicite, în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiilor", precizează MCSI. 

Statul român și Fondul Proprietatea pregătesc capitalizarea Poștei Române cu 50 de milioane de euro, pentru plata datoriilor către stat, în vederea listării pe bursă a unui pachet minoritar de acțiuni, a declarat recent Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Pregătim o capitalizare a Poștei Române. Guvernul va aloca o parte din bani la rectificarea bugetară din această toamnă, iar Fondul Proprietatea va participa cu 25% din capitalizarea totală, în funcție de cota fiecăruia din cei doi acționari. Acești bani vor acoperi amenzile date de Consiliul Concurenței, precum și datoriile Poștei către stat", a spus Chirițoiu, precizând că suma totală va fi de circa 50 de milioane de euro. El a subliniat că acest lucru nu va fi considerat ajutor de stat, atâta vreme cât ambii acționari participă la capitalizare direct proporțional cu cota deținută de fiecare în companie, iar statul demonstrează, astfel, că acționează ca un acționar privat.

Totodată, președintele Consiliului Concurenței a amintit că, anul trecut, Comisia Europeană a deschis o investigație în cadrul companiei, la cererea statului român.

"Ne așteptăm ca Poșta să trebuiască să returneze o sumă, dar care credem că va fi rezonabilă. Aceasta deoarece este posibil ca subvențiile date de Guvern la concedierile colective și pentru distribuția pensiilor să fie considerate prea mari de către Comisia Europeană", a mai spus oficialul Concurenței.

AGERPRES