Premierul Italian a participat la mini-summitul privind migraţia organizat de Comisia Europeană, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Conte a declarat, în faţa preşedintelui Comisiei Europene şi liderilor altor 15 state membre ale Uniunii Europene, că planul în zece puncte elaborat de guvernul italian reprezintă o adevărată schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte migraţia.

Planul respectiv reia mai multe idei propuse de precedentele guverne de la Roma, precum împărţirea de către statele membre a responsabilităţii în cazul migranţilor salvaţi pe mare şi tăierea fondurilor de la bugetul UE pentru ţările ce refuză să preia refugiaţi, continuă publicaţia citată.

Reuniunea la nivel înalt desfăşurată duminică la Bruxelles a fost boicotată de liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia) şi prefaţează Consiliul European din 28-29 iunie, unde este de aşteptat ca divizările profunde existente în interiorul UE asupra problemei migraţiei să fie mai greu de mascat. Premierul ungar Viktor Orban ar urma să-şi reafirme opoziţia faţă de schema europeană de redistribuire a migranţilor pe baza unor cote obligatorii între statele UE, propunere căreia i se opun şi alte ţări membre centrale-europene.

Planul prezentat de Italia încearcă să rupă legătura între ţara care salvează migranţi şi cea obligată să proceseze cererile de azil. Conform regulilor actuale din UE (aşa-numitele ‘regulamente Dublin’), o ţară din UE are responsabilitatea de a procesa cererile de azil ale tuturor noilor veniţi, ceea ce pune o presiune enormă asupra statelor mediteraneene, în special asupra Italiei şi Greciei.

Roma solicită să fie stabilită o cotă de migranţi economici pentru fiecare ţară membră a UE.

De asemenea, Italia susţine ideea creării unor centre în nordul Africii unde să fie procesate cererile de azil în cazul migranţilor salvaţi pe mare. Deşi deocamdată nicio ţară africană nu şi-a dat acordul pentru a găzdui astfel de centre, ideea a generat între liderii statelor UE un consens mai mare decât propunerile privind modalităţile de gestionare a migranţilor după ce aceştia ajung în Europa, adaugă The Guardian.