Agenţia Reuters a anunţat luni că doi dintre distribuitorii oficiali ai Microsoft în Rusia au impus reducerea vânzărilor de software Microsoft către mai mult de 200 de companii ruse în urma noilor sancţiuni adoptate de SUA, intrate în vigoare pe 28 noiembrie. 
     
În noiembrie, Statele Unite au mai adăugat un nivel la regimul de sancţiuni impus la început Rusiei de mai multe naţiuni occidentale pentru rolul ei în conflictul din Ucraina. 
     
Noile restricţii reduc durata împrumuturilor care pot fi oferite societăţilor financiare ruse supuse sancţiunilor la 14 zile, de la 30 de zile, şi la 60 de zile de la 90 de zile pentru companiile energetice ruse figurând pe o listă a Statelor Unite. 
     
Anterior, restricţiile afectau în principal băncile occidentale care acordau împrumuturi firmelor ruseşti, dar cu o finanţare pe o perioadă atât de scurtă, companiile care furnizează bunuri şi servicii către clienţi ruşi se tem că ar putea încălca regulile. 
     
Este o rutină în Rusia ca furnizorii să aştepte săptămâni sau chiar luni pentru a fi plătiţi după trimiterea facturilor pentru mărfuri şi servicii. 
     
Unele firme occidentale au fost sfătuite de avocaţi că Departamentul Trezoreriei SUA ar putea, teoretic, să considere că această finanţare încalcă sancţiunile. 
     
Doi distribuitori Microsoft, Merlion şi RRC, au stabilit noi reguli privind vânzările în directive referitoare la restricţiile ce rezultă din noua politică de sancţiuni a Statelor Unite. 
     
"Microsoft va pierde o piaţă în valoare de mai multe miliarde de dolari, din punctul de vedere al clienţilor săi corporativi şi guvernamentali în ţara noastră", a declarat Nikoforov, citat de agenţia de presă TASS, la forumul economic anual de la Davos, Elveţia. 
     
Rusia este capabilă să se descurce fără Microsoft şi poate înlocui software-ul complet, a adăugat Nikoforov. 
     
"Acest lucru poate necesita activităţi şi investiţii suplimentare, dar economia SUA este cea afectată cel mai mult de aceste sancţiuni motivate politic", a notat Nikoforov.

AGERPRES