Potrivit acestuia, odată cu liberalizarea preţului gazelor, ar putea apărea o sezonalitate a preţurilor vară/iarnă, dar cel mai important lucru este ca, din punct de vedere social, cei care au nevoie să poată fi susţinuţi pe programe coerente. 

Virgil Metea a mai afirmat că Romgaz ar putea începe în 2020 exploatarea comercială a gazelor din Marea Neagră, tot atunci urmând să fie finalizate şi lucrările la Termocentrala de la Iernut. 

Referitor la pragul de 72 lei/MWh pentru supraimpozitarea veniturilor, Virgil Metea a spus: "Aici se pleacă de la două lucruri. Primul este dacă se va liberaliza şi al doilea, în cazul în care se va liberaliza, rămân toate taxele acestea? Şi acum aşteptăm răspunsul de la prima întrebare. Într-un fel sau altul şi suprataxarea are rolul ei, pentru că, la un moment dat, toate deviaţiile le taxează, şi mai ales cele în plus, dar este o contrapondere vizavi de ceea ce înseamnă piaţa liberă. Ca fază intermediară, s-ar putea ca supraimpozitarea asta să mai supravieţuiască o perioadă". 

Cât a plătit Romgaz anul trecut ? "Mult. Supraimpozitarea asta, şi nu pragul de 72 lei, pentru că pragul de 72 lei era pentru piaţa liberă, pentru că supraimpozitarea asta a lucrat pe toate zonele, dar pragul de 72 lei/MWh a fost pe piaţa liberă, pentru că noi, fiind asimilaţi cu o companie de stat şi având şi o experienţă destul de…, nu negativă, dar o experienţă care ne-a dat o expunere extraordinară şi care ne-a influenţat foarte mult business-ul, legată de Curtea de Conturi, noi am încercat să anticipăm şi să fim atenţi: dacă pe speţa anterioară aveam o problemă, atunci pe orice speţă, şi cea legată cu 72 lei/MWh, care s-a vehiculat foarte mult în presă, cum, inclusiv, că era o problema de management, acolo a fost o decizie comună în toate board-urile noastre să nu ne forţăm norocul apropo de a coborî pe contracte bilaterale sub 72 de lei. Suma totală de care discutăm este de 291.440.195 lei pentru 2016", a explicat Metea. 

AGERPRES