Alocuţiunea sa radiofonică a fost înregistrată înainte de anunţarea, vineri, a plecării preşedintelui egiptean Hosni Moubarak.
Angela Merkel, care a copilărit în Republica Democrată Germană, a susţinut că manifestanţii din Tunisia şi Egipt doresc respectarea drepturilor universale ale omului, acelaşi principiu care a dus în urmă cu 20 de ani la căderea Cortinei de Fier şi la destrămarea blocului dictaturilor socialiste est-europene.
În ţările arabe "este dreptul oamenilor de a decide care este calea de urmat, respectând drepturile universale precum cel al libertăţii de opinie şi al libertăţii presei", a declarat şeful executivului german. "Aceste libertăţi sunt indivizibile şi trebuie ca toate guvernele din această regiune să se obişnuiască cu acest lucru", a mai adăugat ea.
Vineri seara, într-un interviu televizat după anunţarea plecării lui Moubarak, Angela Merkel a remarcat faptul că "suntem martorii unei schimbări istorice" şi a apreciat că "este o zi a bucuriei". Ea a mai lansat un apel la adresa noilor autorităţi de la Cairo solicitându-le să garanteze securitatea statului Israel.