„Cancelarul (german) şi preşedintele (american) sunt îngrijoraţi de ultimele declaraţii ale preşedintelui rus (Vladimir) Putin asupra dezvoltării armamentului său şi a consecinţelor lor asupra eforturilor de control internaţional al sistemelor de armamente”, a indicat vineri cancelaria germană într-un comunicat. 

Într-un discurs despre starea naţiunii în parlamentul rus, Vladimir Putin a surprins joi enumerând timp de aproape o oră ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, recurgând la imagini de sinteză, infografice şi înregistrări video. 

El a prezentat astfel noi tipuri de rachete de croazieră cu „rază nelimitată” de acţiune şi hipersonice, minisubmarine cu propulsie nucleară şi o armă laser „despre care este prea devreme pentru a se prezenta detalii”. 

Washingtonul a reacţionat, acuzând Moscova de „încălcarea directă” a tratatelor internaţionale semnate de Rusia, între care Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987. 

SUA acuză de asemenea Rusia de modernizarea unui arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ocolind obligaţiile ce-i revin prin noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), care cuprinde doar armele strategice şi serveşte drept bază pentru doctrina de descurajare. 

Acest tratat, intrat în vigoare în 2011, prevede o reducere cu 30% a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două superputeri atomice – ele singure concentrând peste 90% din armele de acest tip – şi verificări reciproce mai transparente. 

Scutul antirachetă al NATO, o „umbrelă găurită”

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat joi că elementele sistemului antirachetă al NATO desfăşurate în Polonia, România şi Alaska sunt asemenea unei „umbrele găurite”, relatează agenţiile de presă ruse preluate de Reuters. „Reiese că umbrela antirachetă are găuri”, a declarat Şoigu. 

Conform Agerpres, ministrul rus al apărării a fost citat spunând că aceste „găuri” au devenit vizibile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în discursul său despre starea naţiunii rostit mai devreme joi, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de arme nucleare.  Serghei Şoigu a mai afirmat că ţările NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării, însă noile arme nucleare vor contribui la evitarea acestui scenariu.

 

Kremlinul respinge ideea că vrea să relanseze o „cursă a înarmărilor”

Kremlinul a respins vineri orice idee că şi-ar dori să relanseze o „cursă a înarmărilor” cu SUA, la o zi după discursul foarte ferm al preşedintelui Vladimir Putin, în care el a lăudat armele „invincibile” ale Rusiei. „Rusia nu are intenţia de a se lansa într-o cursă a înarmărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingând acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Moscova şi-ar încălca obligaţiile sale internaţionale prin dezvoltarea acestor noi arme. 

„Noi dezminţim categoric toate acuzaţiile conform cărora Rusia încalcă dispoziţii şi articole ale dreptului internaţional privind dezarmarea şi controlul armelor „, a spus Peskov. „Rusia a fost, este şi va fi constrânsă de obligaţiile sale internaţionale”, a adăugat el.