"Abordarea noastră cu privire la implementarea acestui proiect nu s-a modificat până acum. Acesta nu este un instrument politic, este un proiect comercial normal având ca obiectiv garantarea securităţii energetice a Europei", a declarat Medvedev. 

Recent, Comisia Europeană a propus extinderea regulilor care se aplică pentru piaţa energetică internă a UE şi pentru gazoductele offshore, aceasta fiind ultima încercare de a reglementa proiectul Nord Stream-2. Cu ocazia prezentării noilor propuneri, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a apreciat că Nord Stream 2, pe care l-a descris drept un "proiect controversat", nu ar trebui să fie construit într-un vid juridic. 

Rusia intenţionează să construiască gazoductul Nord Stream-2, o conductă care va face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, însă proiectul Rusiei s-a lovit de rezistenţa unor state membre ale UE, în special a fostelor state comuniste precum Polonia. Aceste state susţin că Nord Stream-2 va duce la scăderea livrărilor de gaze prin Ucraina şi creşterea monopolului Rusiei asupra pieţei gazelor din UE. 

Grupul energetic rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, urmează să fie singurul acţionar la compania care se ocupă de proiectul Nord Stream 2. 

Conform propunerilor Comisiei Europene, toate conductele prin care se realizează importuri vor trebui să îndeplinească reglementările UE care prevăd că gazoductele nu pot fi deţinute în mod direct de furnizorii de gaze, nu pot fi impuse tarife discriminatorii, operaţiunile trebuie să fie transparente şi cel puţin 10% din capacitate trebuie să fie disponibilă terţilor. 

AGERPRES