Marţi, la închiderea burselor asiatice, Bloomberg Commodity Index, un indice care măsoară evoluţia a 22 de materii prime, de la cupru la ţiţei, înregistra o scădere de doar 0,1%, în condiţiile în care creşterea preţurilor la metale preţioase şi gaze naturale a contrabalansat scăderea preţului la petrol şi la metale industriale. În schimb, pieţele bursiere din Hong Kong şi Tokyo au înregistrat scăderi de peste 4%, după prăbuşirea înregistrată luni de bursa de pe Wall Street. 

Potrivit băncilor, scăderea globală a preţului la acţiuni nu schimbă fundamentele de pe piaţă. 

"Clar că există riscul ca tendinţa de pe pieţe să afecteze sectorul materiilor prime. Însă nu există niciun motiv fundamental pentru ca această vânzare să ne schimbe opiniile cu privire la pieţele de materii prime", a declarat Daniel Hynes, analist la Australia & New Zealand Banking Group. 

Pentru analiştii de la Citigroup Inc., colapsul pieţelor bursiere reprezintă o oportunitate de cumpărare. 

"Recomandăm asset managerilor să-şi majoreze expunere pe metalele industriale în următoarea lună, în special în defavoarea obligaţiunilor şi a altor instrumente cu venit fix", se arată într-un raport al băncii americane. 

Argumentul Citi este că metalele înregistrează performanţe mai bune decât alte active în perioade de creştere solidă când inflaţia accelerează. 

Acelaşi punct de vedere potrivit cărora perspectivele pentru materii prime rămân pozitive a fost exprimat în luna ianuarie şi de miliardarul Jeffrey Gundlach, potrivit căruia acestea ar putea fi una din cele mai bune investiţii din acest an deoarece creşterea lor vine în faza finală a ciclului economic.

AGERPRES