Daruind flori de 1 martie celor dragi le vei comunica faptul ca sunt apreciati si iubiti, si vei provoca un moment incantator si memorabil. Buchetele cu flori de martisor sunt elegante si incantatoare, atragand atentia asupra celor mai frumoase sentimente.

Flori de martisor

Florile sunt legate de obiceiul martisorului datorita faptului ca ele reprezinta reintoarcerea naturii la viata, anuntand inceputul sezonului propice desfasurarii agriculturii. In Roma antica, pe 1 martie, odata cu noul an, se organizau festivaluri dedicate primaverii, florii si fecunditatii naturii.

Buchetele cu flori de 1 martie sunt daruite celor dragi pentru a se exprima afectiunea si recunostinta, fiind percepute ca aducand o parte din energia si veselia naturii. Prin gingasia si frumusetea lor, florile evidentiaza importanta martisorului si capteaza perfect sentimentele resimtite cu aceasta ocazie, precum bucurie si entuziasm.

Buchete flori de martisor

Buchetele cu flori oferite de 1 martie aduc lumina si zambetul pe chipul celor ce le primesc, dovedint nobletea si consideratia celor ce le ofera. Spectacolul intreg al naturii pare a fi perfect surprins cu doar cateva flori, aducand finetea, parfumul si fericirea lor pentru a ne face ziua mai frumoasa. Numeroasele buchete de flori si aranjamente florale moderne sunt capabile de a comunica cele mai complexe sentimente, asigurandu-se astfel un moment impresionant si remarcabil.

 

Tipuri de buchete de martisor

Buchetele pentru martisor pot fi create din diverse tipuri de flori, fiecare aducand cu sine o anumita semnificatie ce poate da o nuanta diferita mesajului. Buchetele create cu un singur tip de floare vor concentra toata atentia asupra acelui tip de floare, iar simbolismul ei va fi mai puternic, in timp ce buchetele multiflorale vor produce un tablou amanuntit al emotiilor.

Pentru a prezenta afectiunea deosebita fata de o persoana apropiata se poate alege un buchet cu trandafiri sau bujori, iar pentru un plus de pasiune si energie se vor alege cei rosii. Lalelele din buchetele de martisor ii vor spune ca este admirata, garoafele sunt semnul distinctiei, iar freziile arata increderea si inocenta. Pentru a-i arata faptul ca este sustinuta si pentru a o incuraja sa isi urmeze visurile se poate oferi un buchet ce contine flori precum alstroemeria sau cale. Acestea reprezinta devotamentul, prietenia, depasirea obstacolelor si succesul.

Flori martisor – semnificatie culori

Florile oferite cu ocazia martisorului pot fi alese chiar in culorile traditionale: alb si rosu. Florile albe reprezinta sinceritatea emotiilor, increderea, puritatea inimii si pacea, iar cele rosii semnifica dragostea puternica, devotamentul si pasiunea. Florile in culorile martisorului pot imprumuta din simbolismul acestuia, exprimand belsugul, norocul, bucuria si recunostinta.

Florile roz daruite de 1 martie ii vor spune cat de mult este admirata si apreciata, fiind semnul unei iubiri delicate, al ocrotirii si al intelegerii. Florile in culori intense, asa cum sunt cele galbene si portocalii, vor avea ca semnificatie principala bucuria de a fi alaturi de o persoana draga, optimismul si prosperitatea. Sunt oferite pentru a-i ura multa fericire si sanatate. Florile albastre sau mov ii vor aduce linistea si echilibrul interior, stimuland imaginatia si incurajand introspectia.

Istoria martisorului

Numele acestei sarbatori are legatura cu Imperiul Roman, Martius fiind zeul razboiului si al agriculturii. 1 martie era inceputul noului an si se obisnuia a se organiza diverse serbari pentru a marca inceputul anotimpului cald, atunci cand intreaga natura revenea la viata si oamenii stiau ca vor avea iar parte de belsug. Pe teritoriul Romaniei s-au descoperit insa si amulete mai vechi, de aproximativ opt mii de ani, ce se presupune a fi o forma primitiva de martisor. Acestea erau compuse dintr-o pietricica vopsita in rosu si alb, care se purta in jurul gatului.

 
 

Din ce este facut martisorul

Asa cum este atestat in unele documente, martisoarele erau pe vremuri create dintr-un ban de aur sau argint, legat cu un snur impletit, de matase sau de lana, colorat alb-rosu. In timp, de snurul martisorului au fost legate si alte mici obiecte considerate a fi aducatoare de noroc, precum o potcoava, un trifoi, un cosar etc. In zilele noastre se pot intalni de martisor obiecte din cele mai diverse, precum bijuterii, figurine, flori, insecte sau inimioare, inventivitatea artizanilor reflectandu-se in gama variata de martisoare.

Obiceiuri de martisor

Martisorul era daruit in trecut copiilor, atat fete cat si baieti, pentru a le aduce noroc si pentru a-i feri de rele. Se prindea de incheietura mainii sau in piept si se spunea ca vor creste frumosi si sanatosi precum florile primaverii. La sfarsitul lunii martie sau atunci cand apareau primii pomi infloriti si primele pasari calatoare, martisorul se desfacea. Snurul era legat de crengile copacilor pentru a aduce belsug, iar banutul era schimbat pe alimente.

Semnificatia florilor si a martisorului

Martisorul este un simbol al prosperitatii, al sperantei si al bucuriei, fiind oferit in semn de apreciere si respect. Florile oferite cu ocazia martisorului sunt reprezentarea frumusetii si a sensibilitatii, dar si a inocentei si a puritatii. Se ofera flori pe tot parcursul lunii martie pentru a sarbatori sosirea primaverii si pentru a le arata celor dragi ca ii iubim. Snurul martisorului simbolizeaza prin cele doua culori contrastante idei opuse si complementare, precum: binele si raul, lumina si intunericul, pacea si razboiul, viata si moartea sau iarna si vara.

Florile de 1 martie sunt cea mai buna alegere pentru a-ti face cunoscute sentimentele de iubire si apreciere fata de o persoana draga. Fiind fermecatoare si vesele, florile de martisor anunta sosirea primaverii, anotimp cunoscut pentru speranta ce o aduce, precum si un nou inceput. Acesta este momentul prielnic in care creativitatea abundenta da nastere ideilor si pune in miscare planuri marete. Potrivindu-se cu farmecul naturii ce freamata de energie si isi prezinta mandra culorile alese, florile incanta privirea si bucura sufletul. Asa cum este obisnuit, se ofera flori pe toata durata lunii martie, comunicandu-se simpatia sincera, respectul, afectiunea, gratitudinea sau prietenia.