”Este clar că orice stat vrea să-şi controleze frontierele. În ultimul deceniu am înregistrat recorduri ale valului de migranţi care au provocat presiuni asupra şcolilor, asupra infrastructurii şi salariilor. De asemenea, emigranţii au adus şi multe beneficii Regatului Unit şi de aceea, după Brexit, am vrea în continuare să-i atragem pe cei mai buni care pot să studieze şi să lucreze în Regatul Unit şi de aceea trebuie să asigurăm o bună gestiune. O bună parte dintre aceştia sunt români”, a declarat şef-adjunctul de misiune al ambasadei Marii Britanii în România, Adam Sambrook, la Dezbaterea „BREXIT: situaţia curentă şi perspective de viitor”, organizată de Biroul de informare al PE în România.

El a precizat că în momentul de faţă, în Regatul Unit, sunt mai mulţi români decât polonezi şi cetăţeni ai altor state membre, iar prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, doreşte garantarea drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, şi reciproc.

”Cei care au venit în ţara noastră au avut o contribuţie masivă pentru economia, ţara şi societatea noastră, pe care nu vrem să o pierdem. Am fost întotdeauna interesaţi de emigranţii cu aptitudini foarte bune, de cei care vin din Europa şi întotdeauna îi primim pe aceşti emigranţi ca prieteni. Ştiu că mulţi români sunt îngrijoraţi de drepturile de care se vor putea bucura cei care deja trăiesc în Marea Britanie în viitor. Doamna prim-ministru a spus că se doreşte garantarea drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, şi reciproca. Vrem să garantăm aceste drepturi. Doamna prim-ministru a spus că vrea să dăm oamenilor siguranţa pe care ei o aşteaptă şi vrem să facem asta chiar de acum”, a arătat Sambrook.