Este pentru prima oară când Guvernul britanic acuză public Rusia pentru atacul cibernetic din luna iunie.

Reckitt Benckiser, producătorul Dettol, Durex şi Strepsils, se află printre companiile britanice ale căror vânzări au fost afectate de virus.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat anterior că Rusia încearcă să provoace daune economiei Marii Britanii prin comiterea unor acte de sabotaj.

Rusia a negat că ar avea orice responsabilitate pentru atacul NotPetya, care ar fi cauzat companiilor pagube în valoare de 1,2 miliarde de dolari, argumentând că inclusiv companiile din Rusia au fost afectate.

NotPetya este un tip de virus care cere o anumită sumă de bani, ameninţând că în caz contrar va şterge anumite informaţii sau documente aflate pe serverele companiilor vizate.

Experţii ruşi în anti-virus sunt de părere că cel puţin 2.000 de atacuri au fost lansate împotriva reţelelor Guvernului ucrainean şi companiilor din Ucraina.

Theresa May l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în luna noiembrie, că ar încerca să provoace un conflict între statele din Occident prin ingerinţele în alegerile electorale, prin diseminarea de informaţii false şi prin războiul cibernetic.