CITEŞTE ŞI

Timp liber

Manhattan, un cocktail cu istorie

Autor: |

O băutură de iarnă trebuie să fie aromată şi plină de spirit. Ca să poţi să o savurezi pe îndelete şi să te încălzească în serile geroase. Manhattan poate fi alegerea ideală.

Este unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume, iar americanii obişnuiesc să spună că este băutura bărbatului căruia îi place să bea. Originile sale sunt învăluite în legendă, iar cea mai populară poveste a genezei lui aminteşte de o petrecere găzduită de mama lui Winston Churchill, la New York, în cinstea unui candidat la preşedinţia Statelor Unite. Atunci pare că a fost servit pentru prima dată şi numele lui vine de la Clubul Manhattan unde a avut loc petrecerea. Un lucru este sigur: a apărut în secolul al 19-lea în celebrul cartier din New York şi de atunci renumele său este indisolubil legat de barurile din Manhattan şi de oamenii celebri care le-au frecventat în ultimele două secole.

Se spune că reţeta originală avea la bază whisky de secară, apoi, din cauza Prohibiţiei, acesta a fost înlocuit cu whisky canadian, pentru că era singurul la îndemână. Astăzi cea mai răspândită reţetă este cu bourbon, iar în Europa îl vei găsi făcut şi cu scotch (adesea sub numele Rob Roy). În tot cazul, ca să faci un Manhattan adevărat îţi trebuie whiskey american, vermut dulce şi bitter. Iar proporţiile sunt, mai mult sau mai puţin după gust, o măsură de vermut la trei de whiskey şi doi-trei stropi de bitter. Mai mult sau mai puţin după gust ar însemna că unii preferă să pună mai mult whiskey, alţii adaugă vermut sec („Perfect Manhattan“), iar alţii folosesc doar vermut sec, iar atunci reţeta se numeşte, previzibil, „Dry Manhattan“. Reţeta clasică, consemnată de International Bartenders Association este: 5 părţi de whiskey, 2 părţi de vermut roşu dulce şi 2 părţi de Angostura bitter.

La baza cocktailului cred că trebuie să fie un rye whiskey sau un bourbon. Alte tipuri de whiskey sau whisky nu cred că rimează prea bine cu celelalte arome. Acest cocktail nu trebuie să fie făcut în shaker, deşi veţi întâlni mulţi barmani în stare să mă contrazică. Eu cred că în acest caz este foarte important ca băutura să se dilueze şi să se răcească în acelaşi ritm cu topirea cuburilor de gheaţă, altfel combinaţia va fi prea „moale“ şi îşi va pierde din savoare. Paharul de înălţime medie trebuie răcit înainte, de aceea este de preferat să îl puneţi în congelator 5-10 minute. Folosiţi cuburi de gheaţă mari, care se topesc mai greu, ca să vă puteţi bucura de băutură înainte ca ea să se dilueze. În mod clasic, acest cocktail se decorează la final cu o cireaşă maraschino. Însă puteţi folosi şi coajă de lămâie sau de portocală stoarsă şi lăsată să plutească deasupra, iar contribuţia sa la gustul final va fi de apreciat mai ales dacă aţi pus prea mult vermut sau prea puţin bitter în combinaţie.  

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN


Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Acest articol a fost publicat în  numărul 5 al revistei Capital, din 1-7 februarie 2016

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.