Este unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume, iar americanii obișnuiesc să spună că este băutura bărbatului căruia îi place să bea. Originile sale sunt învăluite în legendă, iar cea mai populară poveste a genezei lui amintește de o petrecere găzduită de mama lui Winston Churchill, la New York, în cinstea unui candidat la președinția Statelor Unite. Atunci pare că a fost servit pentru prima dată și numele lui vine de la Clubul Manhattan unde a avut loc petrecerea. Un lucru este sigur: a apărut în secolul al 19-lea în celebrul cartier din New York și de atunci renumele său este indisolubil legat de barurile din Manhattan și de oamenii celebri care le-au frecventat în ultimele două secole.

Se spune că rețeta originală avea la bază whisky de secară, apoi, din cauza Prohibiției, acesta a fost înlocuit cu whisky canadian, pentru că era singurul la îndemână. Astăzi cea mai răspândită rețetă este cu bourbon, iar în Europa îl vei găsi făcut și cu scotch (adesea sub numele Rob Roy). În tot cazul, ca să faci un Manhattan adevărat îți trebuie whiskey american, vermut dulce și bitter. Iar proporțiile sunt, mai mult sau mai puțin după gust, o măsură de vermut la trei de whiskey și doi-trei stropi de bitter. Mai mult sau mai puțin după gust ar însemna că unii preferă să pună mai mult whiskey, alții adaugă vermut sec („Perfect Manhattan“), iar alții folosesc doar vermut sec, iar atunci rețeta se numește, previzibil, „Dry Manhattan“. Rețeta clasică, consemnată de International Bartenders Association este: 5 părți de whiskey, 2 părți de vermut roșu dulce și 2 părți de Angostura bitter.

La baza cocktailului cred că trebuie să fie un rye whiskey sau un bourbon. Alte tipuri de whiskey sau whisky nu cred că rimează prea bine cu celelalte arome. Acest cocktail nu trebuie să fie făcut în shaker, deși veți întâlni mulți barmani în stare să mă contrazică. Eu cred că în acest caz este foarte important ca băutura să se dilueze și să se răcească în același ritm cu topirea cuburilor de gheață, altfel combinația va fi prea „moale“ și își va pierde din savoare. Paharul de înălțime medie trebuie răcit înainte, de aceea este de preferat să îl puneți în congelator 5-10 minute. Folosiți cuburi de gheață mari, care se topesc mai greu, ca să vă puteți bucura de băutură înainte ca ea să se dilueze. În mod clasic, acest cocktail se decorează la final cu o cireașă maraschino. Însă puteți folosi și coajă de lămâie sau de portocală stoarsă și lăsată să plutească deasupra, iar contribuția sa la gustul final va fi de apreciat mai ales dacă ați pus prea mult vermut sau prea puțin bitter în combinație.  

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Acest articol a fost publicat în  numărul 5 al revistei Capital, din 1-7 februarie 2016