Pentru premierul populist al Ungariei, Viktor Urban, noul an nu a început prea bine. Pe 4 ianuarie, Curtea Constituțională i-a respins planul de restructurare a sistemului electoral. Judecătorii au decis că legea prin care alegătorii ar fi obligați să se înregistreze în avans pentru
următoarele alegeri generale (prevăzute a avea loc în primăvara lui 2014) este neconstituțională. Propunerea prevedea ca cetățenii să se înregistreze online sau la ghișeu cu cel puțin două săptămâni înainte de turul de scrutin, proces greoi și excesiv de birocratic. Potrivit variantei corectate de Curte, doar etnicii maghiari din afara țării se pot înregistra anticipat. De asemenea, magistrații au respins ca neconstituționale prevederile care limitau difuzarea de spoturi de promovare în timpul campaniei electorale.
Criticii atrăsăseră atenția că noua lege era discriminatorie la adresa persoanelor cu venituri mici, cu acces restrâns la internet – coincidență sau nu, acest segment electoral este considerat, în general, fidel opoziției. Guvernul a negat acuzațiile, explicând că legea este necesară pentru actualizarea listelor electorale. Totuși, și-a acceptat rapid înfrângerea.
Decizia Curții l-a lovit pe Viktor

Orban unde îl durea mai tare. Alegătorii nehotărâți au tendința de a vota pentru partidele de opoziție, iar popularitatea partidului său, Fidesz, este oricum în declin. Un sondaj realizat luna trecută de Ipsos cota socialiștii cu 16% din opțiunile electoratului, aproape de nivelul Fidesz, de 19%. Sprijinul pentru formațiunea de extremă dreaptă Jobbik este și el în scădere, ajungând la 6%.
Cine să-l mai sprijine?
Prin noua lege electorală, Fidesz intenționa să-i împiedice pe numeroșii alegători indeciși să se ducă să voteze în ultima clipă contra guvernului, este de părere analistul politic Krisztian Szabados. Dar faptul că președintele Janos Ader, la rândul său fost parlamentar Fidesz, a considerat că actul normativ trebuie trimis spre analiză Curții Constituționale, arată că în Ungaria mai există totuși un control asupra respectării democrației și echilibrului politic.
Orban pierde capital politic mai ales în rândul tinerilor și al persoanelor cu studii superioare, care nu aprobă abordarea centralistă, de sus în jos, a actualului guvern. Un grup masiv de studenți a blocat luna trecută centrul Budapestei, demonstrând astfel împotriva reducerii numărului de burse universitare. Executivul a dat înapoi rapid și a promis continuarea negocierilor. Analiștii s-au întrecut în ironii, amintindu-și că premierul contestat astăzi de tinerii manifestanți s-a lansat în cariera politică din poziția de lider al studenților contestatari din ultimii ani de comunism. Una dintre problemele cabinetului său este că își caută inspirația iar și iar în trecutul glorios de până-n anii ‘30, stabilindu-și
ca repere culturale operele unor scriitori antebelici controversați, introduși peste noapte în programa școlară.
La polul opus acestor porniri conservatoare și caduce, studenții de azi au smartphone-uri, conturi de Twitter și Facebook și se folosesc de hărțile online ca să ajungă pe drumul cel mai scurt spre locul de întâlnire al protestatarilor.
O altă sarcină dificilă a premierului este să se delimiteze de opiniile unuia dintre cei mai vechi parteneri politici, Zsolt Bayer. Membru fondator al Fidesz, acesta a publicat un articol de o virulență șocantă în publicația de extremă dreapta Magyar Hirlap, pornind de la un atac dintr-un bar, provocat, se pare, de câțiva romi. În materialul cu pricina, Bayer scrie negru pe alb că „majoritatea țiganilor sunt incapabili să coexiste, să trăiască alături de oameni normali“, încheind prin a-i caracteriza drept „animale“.
Vicepremierul Tibor Navracsics a condamnat imediat comentariile parlamentarului. În schimb, purtătoarea de cuvânt a Fidesz a declarat că partidul se abține de la orice aprecieri. Problema este că Bayer este de mult timp coordonatorul marșurilor proguvernamentale, sarcină de care se achită cu brio. În orice democrație sănătoasă, el ar fi fost exclus pe loc din partid. În Ungaria, însă, atâta timp cât se dovedește util, i se pot ierta orice păcate.