Izolarea termică a locuinței a devenit o practică tot mai des întâlnită la români. Și nu este un moft. Factura la încâlzire este și cu 50% mai mică, iar în perioada de vară locuința reabilitată oferă un mai bun confort termic.

 
 

În România, piața de polistiren a depășit valoarea de 3 milioane metri cubi, peste 90% fiind polistiren expandat, restul însemnând polistirenul extrudat. Anul trecut, liderul pieței locale – AdePlast –, a realizat vânzări de peste 700.000 mc de polistiren expandat și circa 110.000 de polistiren extrudat. Capacitățile de producție ale AdePlast, în ceea ce privește polistirenul expandat, depășesc 2,5 milioane mc, cea mai mare parte luând calea exportului.

Importăm materia primă

Polistirenul trece prin mai multe etape până când ajunge pe pereții unei clădiri. În primul rând, trebuie știut că acesta se obține dintr-un derivat al petrolului. Înainte de a vă prezenta tot procesul tehnologic, vă spunem pe scurt că materia primă trebuie să treacă prin trei faze: preexpandarea, turnarea în blocuri și tăierea.

Styrenul ajunge la noi în țară sub forma unor granule sferice, cu dimensiuni foarte mici. Containerele cu materia primă, în special adusă din Grecia, sunt transportate cu stivuitorul și descărcate în pâlnia de alimentare a șnecului care conduce granulele din polistiren în cântar și apoi în instalația de preexpandare. Acest procedeu se realizează în șarje, mărimea uneia fiind de circa 7,6 mc. Preexpandorul are rolul de a agita perlele și împreună cu aburul furnizat de o centrală termică, mărește volumul granulelor de aproape 50 de ori. Materia primă, împreună cu pentanul, un agent de expandare, a cărui concentrație se alege în funcție de densitatea dorită, are o mare influență în produsul finit. Tot acest proces durează circa 2-3 minute. Se obține un semifabricat, adică perle preexpandate.

Acestea sunt lăsate la uscare. Însilozarea are scopul de a matura perla, iar acest proces durează cel puțin opt ore.

Turnarea în blocuri

Granulele de polistiren preexpandat sunt transportate pneumatic din silozurile de depozitare, cu ajutorul unui ventilator. Ele ajung în silozul pregătitor, apoi în instalația de presare, unde se obțin blocurile. Acestea au dimensiuni de 1,05 metri și 1,42 metri, cu o înălțime de 5,12 metri. Greutatea blocurilor diferă în funcție de densitate, fiind cuprinsă între 76 și 266 kilograme. Presarea granulelor de polistiren se face sub acțiunea temperaturii ridicate din instalație. Presiunea este direcționată în pereții formei după o configurație a aburilor stabilită de operator. Acesta poate observa atât graficul aburilor în interiorul formei, cât și presiunile reale din timpul programului.

Pentru evacuarea blocului este nevoie de răcirea formei. Mai trebuie știut că blocurile de polistiren expandat se cântăresc și sunt inscripționate automat. Pe ele se scrie data la care a fost produs, numărul blocului, greutatea, densitatea și inițialele operatorului. De aici, blocurile sunt transportate cu stivuitorul și depozitate în hala de producție pentru răcire și detensionare. Depozitarea se efectuează pe densități, perioada necesară răcirii și uscării fiind cuprinsă între 3 și 16 zile.

Tehnologii moderne

După ce s-au uscat, blocurile sunt transportate la mașina de tăiere. Instalația de debitare electrică este prevăzută cu fire încălzite la o temperatură de circa 200 de grade Celsius. Robotul care așează firele de tăiere are o precizie foarte mare, astfel că poate tăia din milimetru în milimetru grosimi de la 20 mm în sus. Înainte de tăierea blocurilor în plăci, utilajul modern, îndepărtează marginile blocului.

Abia apoi se trece la debitarea finală. Urmează ambalarea și etichetarea. Aceste operațiuni sunt automatizate, operatorul doar urmărind dimensiunile plăcilor, greutatea pachetului precum și calitatea produsului. Produsul finit trebuie să mai stea încă 7 zile la uscare. După fiecare etapă, produsul este testat la laborator, unde personalul verifică fiecare lot în parte. În laboratorul dotat cu aparate moderne se realizează teste de rezistență, densitate și calitate, atât pentru produsele proprii, cât și pentru ale concurenței.

Pont

Atunci când cumpărați polistiren pentru fațadă puteți testa calitatea printr-o verificare extrem de simplă: cântărirea baxurilor. Metrul cub de polistiren destinat fațadelor – de exemplu EPS 80 KPA, adică 4 sau 5 baxuri în funcție de mărime, trebuie să cântărească cel puțin 14,5 kilograme. Dacă greutatea este mai mică atunci aveți de a face cu un produs slab calitativ, mai puțin dens, adică are proprietăți reduse de termoizolare. Cu alte cuvinte, dacă nu folosești cântarul plătești mai mult la întreținere!

 

VEZI ŞI Cum se produc țigările