Peste 50.000 de companii erau active la finele anului trecut în sectorul industriei. Chiar dacă numărul lor este de două sau chiar de trei ori mai mic față de cel din comerț (170 de mii) sau din servicii (aproximativ 190 de mii), în industrie se regăsesc cei mai mulți angajați. Conform datelor anunțate la finele anului trecut de Institutul Național de Statistică (INS), la nivelul anului 2013, în industrie activau 1,37 milioane de persoane. Chiar dacă la capitolul „cifră de afaceri“, industria era depășită, la nivelul anului 2013, de comerț, atunci când ne referim la investițiile brute realizate, cele din industrie sunt de peste patru ori mai mari decât cele din comerț, 51,3 mld. lei versus 11,6 mld. lei.

Dacă ne raportăm la profitul obținut de marile sectoare de activitate din economie și aici tot industria se află pe prima poziție, cu 14 mld. lei, valoare dublă față de rezultatul brut raportat de companiile din comerț sau de cele din servicii. Și dacă cele de mai sus nu sunt destul de convingătoare pentru a evidenția rolul industriei în economia românească, atunci vă precizăm că peste 23% din PIB provine din industrie, iar cel mai important aport la creșterea economică de 2,8%, raportată anul trecut, l-a avut industria.

Cum vom selecta candidații

Vor fi acordate 11 premii, opt din ele fiind rezervate companiilor care activează în sectoarele cu cea mai mare importanţă în industrie. Sectorul auto, energia, industria chimică și cea a materialelor de construcții, industria grea, industria mobilei, industria textilă, sectorul IT și cel alimentar, vor fi analizate de redactorii Capital.

La fiecare categorie de premii vom selecta mai mulți nominalizați, pe care îi vom prezenta în ediția tipărită a revistei, dar și pe site-ul www.capital.ro, cu povestea experienței relevante din 2014. Dintre aceștia, vom selecta câte trei finaliști la fiecare categorie și îi vom premia în cadrul unei Gale care se va desfășura în prima parte a lunii iulie. Câştigătorii premiilor, precum şi detalii de la Gala de premiere vor fi prezentate într-un articol special, după eveniment. Indiferent de sectorul în care activează, firmele cu rezultate remarcabile au o şansă de a câştiga marele premiu al Galei. Recunoaştem, în acest fel, performanţele deosebite obţinute de-a lungul unui an în afaceri, pentru că România are nevoie de companii care să dovedească faptul că succesul este posibil chiar şi în perioada de criză. Nu în ultimul rând, vom acorda două premii speciale, pentru tehnologie și inovați, respectiv cea mai mare fuziune din industrie.

Cum vor fi desemnați câștigătorii

Pentru a desemna câştigătorii premiilor, vom analiza rezultatele financiare ale companiilor, dar şi alte elemente relevante pentru performanţa acestora. Vom ţine cont de rezultatele înregistrate anul trecut, luând în considerare evoluţia unor indicatori precum profitul net, rezultatul operaţional, activele totale, cote de piaţă. Investiţiile realizate au fost evaluate nu doar prin prisma mărimii acestora, ci şi a capacităţii de a crea locuri de muncă, de a transmite efecte pozitive mai departe în economie.

Vom urmări, de asemenea, acţiunile de marketing, inovaţiile, deciziile strategice, produsele noi lansate anul trecut şi la începutul anului acesta, nişe noi de piaţă deschise etc.

Vom ţine cont de tranzacţiile importante pe care candidaţii le-au realizat, de contractele mari încheiate sau licitaţiile câştigate. Implicarea în proiecte de responsabilitate socială, de caritate privată au contat atât pentru marele premiu, cât şi pentru cele sectoriale.

 

11 PREMII pentru Industria românească

Categorii

Cea mai bună companie din energie

Cea mai bună companie din sectorul auto

Cea mai bună companie din industria grea

Cea mai bună companie din industria chimică și a materialelor de construcție

Cea mai bună companie din industria mobilei

Cea mai bună companie din industria ușoară

Cea mai bună companie din sectorul alimentar

Cea mai bună companie din sectorul IT

Premiu special

Marele Premiu