Poate odată cu anexarea Crimeei de către Rusia. Sau poate că nu există un început, ci doar o schimbare perpetuă pe care noi nu reușim să o sesizăm. Dar ordinea mondială este pe cale să se schimbe în scurt timp. Și nu într-o direcție care să ne facă să ne simțim bine. E

uropa se află într-o stare de dezbinare pe care nu a mai cunoscut-o de pe vremea celor două războaie mondiale. Sub efectul atentatelor teroriste, lumea începe să se polarizeze în jurul unor idei religioase. Psihopații care ucid în numele islamului și-au atins scopul. Marea Britanie dorește desprinderea de Uniunea Europeană, poate cu prețul unor stricăciuni importante în ceea ce privește propria ei unitate, pentru că Scoția și Irlanda ar vrea să rămână membre.

De cealaltă parte a Mării Negre, Turcia merge cu pași mari către un statut de stat islamic, desprinzându-se cu viteză de ideile lui Ataturk, care au stat la baza acestei țări. Iar democrația și drepturile omului devin un fel de lux pe acest teritoriu. Peste Ocean, cel mai dubios și mai iresponsabil politician pe care l-am văzut vreodată se năpustește vertiginos către poziția de președinte al SUA.

Practic, statutul de lider al lumii libere împreună cu butonul nuclear din dotare riscă să încapă pe mâna unui clovn narcisist cu freza de-a-ndoaselea. Unul care susține public ideea că NATO nu va mai fi o alianță strategică a statelor democratice, ci un fel de club ai căror membri pot să închirieze armata americană în cazul în care au destui bani să plătească prețul.

Am citit de curând opinia unui istoric care avertiza că o asemenea înșiruire de evenimente aparent separate, dar care pot avea implicații majore planetare, nu s-a mai întâlnit demult. Cam de pe vremea asasinatului lui Franz Ferdinand, arhiduce al Austriei, la Sarajevo. Iar ceea ce a urmat se cunoaște. Se pare că, din timp în timp, omenirea cam are obiceiul să treacă prin anumite evenimente care resetează civilizația. Cam la fel cum crizele economice par a fi indispensabile dezvoltării capitalismului. Nu doresc panică în rândurile cititorilor. Nici să semnalez vreo conspirație mondială. Pur și simplu, urmează o perioadă destul de tulbure care ne va afecta profund. Poate chiar un moment în care românii își vor decide soarta pentru următoarea sută de ani. Iar cei care vor pune bazele noii traiectorii geo-politice a țării noastre vor fi câștigătorii alegerilor parlamentare din acest an.

Cred că este un motiv destul de important să ne punem problema votului cu toată responsabilitate. Ceea ce se va hotărî până la sfârșitul acestui an va fi decisiv nu doar pentru cum vor merge afacerile, ci și pentru însăși existența sau nu a unor afaceri private într-o economie de piață. Asta dacă luăm în seamă ce spun istoricii. Iar eu știu că popoarele care nu-și cunosc și respectă istoria s-ar putea să fie condamnate să o repete.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital