El a afirmat la Frankfurt că Brexitul va mări costurile suportate de companiile europene prin reducerea gamei de servicii financiare disponibile, scăderea productivităţii şi reducerea profunzimii pieţei. De asemenea, nu există nicio garanţie că ieşirea Marii Brtianii din UE va duce la un exod al băncilor pe continent.

”Londra nu îşi va păstra, aşa cum sugerat unii, actualul rol de centru financiar al UE după Brexit. Chiar şi cu cea mai mare bunăvoinţă în lume, nu există niciun substitut în afara UE pentru libertăţile, drepturile şi obligaţiile care vin odată cu apartenenţa la piaţa unică”, a spus Wuermeling, care răspunde de operaţiuni pe piaţa financiară la Bundesbank.

Determinarea rolului Londrei pe piaţa financiară a UE după Brexit devine tot mai importantă pentru autorităţi şi directorii de bănci, înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, anul viitor.

Aproximativ 43% din totalul tranzacţilor cu euro pe piaţa valutară au loc în Marea Britanie, iar la Londra au loc 70% din tranzacţiile cu instrumente derivate în euro a căror valoare variază în funcţie de dobânzi.

Este improbabil ca oricare oraş de pe continentul european să poată prelua rolul Londrei după Brexit, pentru că acestea nu dispun de capacitatea actuală a capitalei britanice de a derula tranzacţiile globale, a spus Wuermeling, adăugând că alte centre financiare din lume ar putea deveni adevăratele câştigătoare ale despărţirii Marii Britanii de UE.

“Frankfurt, Paris şi Amsterdam sunt, fără îndoială, în divizia a doua în acest turneu, dar nu sunt candidate pentru Liga Campionilor”, a afirmat oficialul Budesbank într-un discurs susţinut la Universitatea Goethe din Frankfurt.

El a spus că ”New York-ul în mod special ar putea să profite de Brexit, ca şi alte centre financiare, cum ar fi Singapore or Hong Kong”.

În ceea ce priveşte Europa, Brexitul poate avea un impact negativ pentru canalele de finanţare deja fragmentate şi din punctul de vedere al eficienţei pieţei financiare, a integrării pieţei financiare, a stabilităţii financiare, dar şi a dezvoltării economice reale.

Pentru a contracara acest lucru, Europa ar trebui să încerce să dezvolte infrastructura digitală pentru a-şi conecta mai bune centrele financiare şi pentru a putea să ajungă la un nivel similar al ”efectului de aglomerare”, de care se bucură Londra în prezent, consideră Wuermeling. De asemenea, Europa ar trebui să îşi armonizeze în continuare cadrele legale pentru a reduce costurile tranzacţiilor transfrontaliere.