Cetățenii britanici au decis pe 23 iunie că vor să părăseacă Uniunea Europeană. La acea vreme, ministrul de Finanțe britanic a avertizat că ieșirea din Uniunea Europeană ar însemna că economia Marii Britanii va scădea cu șase procente până în 2030.

De asemenea, 400.000 de joburi vor dispărea și fiecare familie va pierde, în medie, 4.300 de lire pe an. În același timp, trei milioane de cetățeni din UE, în mod special bulgari și români, vor trece printr-o nouă selecţie pentru acordarea vizei de muncă în Marea Britanie.

Cu toate acestea, pe platforma EURES, acum există peste 66,6 mii de locuri de muncă puse la bătaie în Regatul Unit, dintre care 58,8 mii de job-uri sunt permanente. Doar 973 sunt dedicate persoanelor cu studii superioare, în timp ce 536 adresate celor care au terminat liceul. Gama de oferte este variată. Astfel, de la chimiști, învățători, programatori sau directori financiari, britanicii caută și îngrijitori, chelneri sau operatori de mașini. Iar salariile nu sunt deloc mici.

De pildă, un chimist care-și dorește un job permanent în International Institute for Environment and Development, ar câștiga 42 de mii de lire anual.

Un director de vânzări la Sha Innovation va primi în jur de 45 de mii de lire anual. Un job într-o companie de catering, part-time, este remunerat cu 6-7 lire pe oră, în timp ce un job de profesor la învățământul primar, în cadrul Smiles Creche Ltd, primește în jur de trei lire pe oră. Iar bucătarii, la Simon Bunn Brewhouse sunt plătiți cu 9 lire pe oră.

În Uk profesiile se împart în : cele reglementate prin lege, unde sunt utile diplomele și calificările obținute în alte state nereglementare și cele care pot exercitate în mod liber, fără o calificare specifică.

Românii care merg să lucreze în Marea Britanie trebuie să știe că pot apela gratuit un serviciu telefonic de asistență privind salarizarea și condițiile de muncă. Acesta este disponibil și în limba română: 0800.917.2368

Pentru munca ilegală se aplică amenzi de până la 20.000 de lire atât angajatului, cât și angajatorului.

Acum doi ani, Biroul Național de Statistică din Marea Britanie informa, că 153.000 de români și bulgari erau angajați legal în UK

 

CAUTĂ AICI JOBURI ÎN MAREA BRITANIE