Potrivit tradiţiei, cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, este Sfântul Toma când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie. Astfel, în fiecare an, în fata catedralelor din Finlanda se ridică câte un pom de Crăciun înalt de 30-40 metri, împodobit cu de toate. 

În Ajunul Crăciunului, în Laponia “oraşul-reşedinţă” al lui Moş Crăciun, la ora 12.00, un reprezentant al oraşului proclamă “pacea de Crăciun”. Din acest moment şi până la încheierea sărbătorilor de iarnă, toţi cei care tulbură pacea primesc pedepse dintre cele mai aspre. Acest obicei există de 600 de ani şi se păstrează în întreaga ţară. Tot cu acest prilej se cântă şi imnul naţional, la care participă localnicii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Timp de o săptămână înainte de Crăciun gospodinele fac curăţenie şi pregătesc mâncăruri şi prăjituri speciale, iar bărbaţii merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos. 

 

În ajun se împodobeşte bradul, iar după-amiaza, finlandezii merg la sauna tradiţională, specifică acestui popor, după care familiile se reunesc la masa festivă şi aşteaptă venirea lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, membrii familiilor merg la mormintele rudelor. 

 

Laponia este atractivă şi datorită numeroaselor staţiuni de practicare a sporturilor de iarnă, alături de renumitul centru al sporturilor de iarnă Lahti unde se află şi un muzeul dedicat acestora. Locuitorii acestei ţări sunt consideraţi cei mai mari iubitori de schi. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi.

Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafaţă de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcţia se mândreşte cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiştii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele şi scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să îşi unească destinele.