Conform analizei, această stagnare se datorează în mod exclusiv tendinţei de ieftinire consemnate de apartamentele din Bucureşti, întrucât cele din restul ţării s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atât în Capitală (cu 3,7%), cât şi în ţară (cu 3,9%). Tendinţa de diminuare a pretenţiilor vânzătorilor de apartamente din Capitală poate fi pusă atât pe seama epuizării treptate a fondurilor Prima Casă, cât şi pe seama creşterii dobânzilor la credite, conform analizei realizate de portalul Imobiliare.ro.
Conform raportului "Analize Imobiliare", nivelul actual al preţurilor cerute pentru case şi apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut şi cu circa 25% mai mare decât cel din urmă cu doi ani. Pretenţiile vânzătorilor sunt cu 38% mai mici acum decât în urmă cu nouă ani (T3 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010. Spre comparaţie, cele mai recente date ale INS arătau că, în trimestrul al doilea al anului în curs, valoarea de tranzacţionare a locuinţelor din România era cu circa 14% mai mare decât în 2015. Potrivit Eurostat, această diferenţă se situa, la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene, la doar +8%.
În majoritatea marilor oraşe ale ţării, preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare au continuat, pe parcursul celui de-al treilea trimestru, să recupereze din scăderea consemnată în perioada de criză. 'Excepţia de la regulă' o reprezintă Bucureştiul, unde a avut loc un declin de 1,1%, până la o medie de 1.230 euro/mp. Capitala a recuperat până acum cel mai puţin din declinul provocat de recesiune, nivelul de acum al preţurilor fiind cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008.
La polul opus se află Cluj-Napoca, unde pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni. Valoarea actuală, de 1.410 euro/mp, este cu 16,6% mai mare decât cea valabilă în perioada similară din 2016. Locuinţele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reuşind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Preţurile solicitate în prezent de vânzători sunt cu 46,9% mai ridicate decât în T3 2014 şi cu doar 1,7% mai mici faţă de T3 2008.
-
La Dubai se deschide un nou, dar deja celebru, hotel plutitor ...
-
-
Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi, iar ...
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...