În situația în care locuința ta a fost afectată de inundații poți fi depăgubit de PAID în cazul în care ai încheiată asigurare obligatorie a locuinței.

PAID România a anunțat în urmă cu două zile că este pregătit  să gestioneze dosarele de daună care vor urma acestei perioade de precipitații abundente și să plătească despăgubirile necesare.

“PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este alături de proprietarii de locuințe amenințate în acest moment de riscul de inundații. Astfel, le reamintește acestora că, printre cele trei riscuri acoperite de PAD – polița de asigurare împotriva dezastrelor, se regăsește și riscul de inundații, asigurații putând fi despăgubiți în baza asigurării obligatorii de locuință”, se arată într-un comunicat remis de PAID. 

Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente.

”O parte semnificativă a țării noastre se confruntă, zilele acestea, cu ploi abundente care duc, în mod firesc, la producerea de inundații. Suntem pregătiți să gestionăm dosarele de daună care vor ajunge la noi ca urmare a acestor evenimente și vrem ca toți proprietarii asigurați să stea liniștiți în ceea ce privește despăgubirile la care au dreptul”, a declarant Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

Potrivit acesteia, PAID România are fondurile necesare să acopere toate solicitările de despăgubire ce pot surveni ca urmare a inundațiilor din această perioadă. “Avem nu doar resurse proprii, dar și un program de reasigurare de 900 milioane de euro – mai mult decât suficient pentru plata rapidă a despăgubirilor către românii asigurați, afectați de inundații”, a explicat Nicoleta Radu.

În cazul în care o locuinţă a fost afectată de inundaţii, proprietarul trebuie să solicite autorităţilor locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului şi să informeze, în cel mai scurt timp, fără însă a depăşi 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care a încheiat poliţa.

În baza înştiinţării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele.

Cererea de despăgubire se completează şi se depune la compania de asigurări iar plata despăgubirii se efectuează de către PAID în 5 zile de la primirea documentaţiei complete de la asiguratorul care a emis poliţa şi a instrumentat dosarul de daună.

 

Locuința ți-a fost afectată de inundații? Iată ce trebuie să faci!

  1. Solicită autorităților locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului;
  2. Ia măsurile necesare în vederea limitării pagubelor și prevenirea degradărilor;
  3. Informează, în cel mai scurt timp, fără însă a depăși cele 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care ai încheiat polița;
  4. În baza înștiințării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele;
  5. Cererea de despăgubire se completează și se depune la compania de asigurări;

Plata despăgubirii se efectuează de către PAID în 5 zile de la primirea documentației complete de la asiguratorul care a emis polița și a instrumentat dosarul de daună.

În situația în care întâmpini probleme la obținerea despăgubirii te rugăm sa ne informezi la adresa de email site@capital.ro