„Listarea trebuie să se întâmple, dar trebuie făcută după ce vom avea un plan de dezvoltare bine pus la punct, pentru a şti ce să facem cu acei bani care vor intra în companie. Nu cum s-au făcut listările de până acum, de dragul listării. Pot da multe exemple aici, unde nu a existat niciun fel de plan privind utilizarea banilor”, a explicat Bogdan Badea.

Potrivit acestuia, membrii consorțiului de listare și reprezentanți ai companiei, respectiv ai Ministerului Energiei, au întâlniri periodice, dar nu a fost stabilit până acum un calendar referitor la listare, deși despre IPO Hidroelectrica se vorbește de câțiva ani buni.

Întrebat dacă procesul de listare este cumva condiționat de înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare, Bogdan Badea a răspuns că nu, dar că se așteaptă momentul optim, așa încât intrarea pe piața de capital să aducă beneficii consistente companiei.

Rezultate bune după insolvență

Hidroeletrica este o companie aşteptată în piaţa bursieră de mulţi ani. Problemele economice, care au dus la intrarea în insolvenţă a acesteia pentru eficientizare şi pentru eliminarea „căpuşelor“, au amânat lansarea unei oferte publice. În toamna anului trecut, ministrul Energiei de la acea vreme, Toma Petcu, a anunţat că proiectul de listare este în dezbatere publică şi se doreşte majorarea capitalului social cu 12,40% cu un pachet nou de acţiuni, dintre care 2,40% vor fi acordate cu drept de preferinţă acţionarilor privaţi existenţi, iar 10% se va lista la BVB.

Totuși, la puțin timp după ce a fost numit în funcție, noul ministru al Energiei, Anton Anton, a anunțat că situația Hidroelectrica nu este atât de bună pentru a putea ajunge la bursă. “După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă, ea a trecut printr-o boală destul de grea şi a ieşit din boala asta grea, a scăpat, ca orice persoană bolnavă a ieşit uşor slăbită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngraşe”, a spus ministrul în urmă cu trei luni.

 

Trebuie amimtit faptul că Hidroelectrica a fost în insolvenţă între anii 2012 şi 2016. În 2016, an în care a ieşit din insolvenţă, compania a raportat un profit net de 1,2 miliarde de lei și o EBITDA de 2,24 miliarde de lei, cu o marjă de 67%.

Compania a terminat anul trecut cu un profit net de 1,360 miliarde lei, în creștere cu 10,7% comparativ cu cel din 2016. Asta în condițiile în care cifra de afaceri s-a redus ușor, cu 2,5%, de la 3,338 la 3,254 miliarde lei. Totodată, în primul trimestru al acestui an, Hidroelectrica a avut un profit net de 485 milioane de lei, faţă de 399 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a situaţiei hidrologice îmbunătăţite. Marja EBITDA a crescut de la 67% în 2016 la 69% anul trecut şi 74% în primul trimestru al acestui an.

„Iarna aceasta a fost o perioadă când am asigurat chiar şi peste 50% din totalul energiei consumate la nivel naţional”, a adăugat Badea.