Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

«Link» de 300 mil. euro la licitaţiile pentru IT din şcoli

Autor: | | 4 Comentarii

Peste 300 milioane de euro însumează contractele care vor fi atribuite pentru dotarea IT a şcolilor, una dintre cele mai mari afaceri din ultimii ani pentru furnizorii din domeniu. O singură firmă are şanse de a cåştiga contractul pentru dotarea liceelor şi şcolilor profesionale cu computere tip desktop. Împreună cu software pentru computere, antivirus, software didactic şi suport tehnic, cele 445.499 de calculatoare ce vor fi achiziţionate (mai mult de jumătate din toată p

Peste 300 milioane de euro însumează contractele care vor fi atribuite pentru dotarea IT a şcolilor, una dintre cele mai mari afaceri din ultimii ani pentru furnizorii din domeniu.

O singură firmă are şanse de a cåştiga contractul pentru dotarea liceelor şi şcolilor profesionale cu computere tip desktop. Împreună cu software pentru computere, antivirus, software didactic şi suport tehnic, cele 445.499 de calculatoare ce vor fi achiziţionate (mai mult de jumătate din toată piaţa anuală de computere din Romånia), duc valoarea contractului la circa 184 milioane euro.

Dacă se va înscrie la licitaţia lansată luna trecută de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului (MECT), firma Siveco este transformată în cåştigător sigur de una dintre cerinţele obligatorii impuse participanţilor. Astfel, candidatul trebuie să fi avut cel puţin un contract de suport tehnic „la nivel naţional (la nivel de ţară) în domeniul educaţiei pentru minimum 45.000 de utilizatori“. Singura companie din Romånia care a avut un asemenea contract (atribuit fără licitaţie) a fost Siveco, pentru suportul tehnic furnizat, din 2001, tot Ministerului Educaţiei, în cadrul Sistemul Educaţional Informatizat (SEI). Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost deja sesizat.

În contestaţii s-a împotmolit şi o altă licitaţie lansată în luna februarie de acelaşi minister, pentru dotarea laboratoarelor IT, în valoare de 128 milioane de euro. Şi aici este acuzată tot favorizarea firmei Siveco, care a apărut în cursă, dar ca subcontractor. Paragraful incriminat: „Cerinţe minime: se solicită un contract similar (furnizare hardware şi software în domeniul educaţional), finalizat în ultimii trei ani cu livrare, instalare şi instruire în cel puţin 800 de locaţii (...)“. Condiţia e discriminatorie, a susţinut firma Softwin. „O singură companie a derulat un proiect IT educaţional similar, şi anume Siveco Romånia (...)“. Trimiterea era la acelaşi program SEI. Softwin afirma că MECT instituia un monopol, întrucåt numai o firmă care se asocia cu Siveco avea şanse să cåştige.

DEDICAŢIE Ministerul Educaţiei cumpără la licitaţie computere şi soft de un miliard de lei. Autorităţile sunt acuzate că fac din nou jocurile companiei Siveco.

Peste 300 de milioane de euro. Atåt valorează două contracte pentru IT puse în joc de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Scopul e nobil: dotarea şcolilor, liceelor şi şcolilor profesionale cu computere tip desktop, laptopuri şi programele aferente. Pentru firmele de IT, sunt cele mai mari afaceri cu ministerul din ultimii ani, după contractul acordat pentru Sistemul Educaţional Informatizat (SEI).

Primul pas

Din 2001, ministerul a derulat cel mai mare contract de informatizare. Contractor principal a fost compania Siveco, iar obiectul - crearea SEI. Au fost livrate în învăţămåntul preuniversitar computere, servere, au fost instalate reţele şi a fost facilitat accesul la o platformă de instruire asistată de calculator (e-learning), conţinut educaţional multimedia, lecţii electronice, conexiuni la internet. Nimeni nu a contestat necesitatea sistemului, ci doar faptul că a fost atribuit fără licitaţie. De aici a rezultat o supraevaluare a preţurilor de către contractor, corectată parţial în 2005 de minister. Alte firme au acuzat avantajul uriaş pe care Siveco l-a dobåndit fără competiţie. Practic, contracte de sute de milioane de euro înseamnă bani foarte mulţi de investit în continuare, plus experienţă.

Contract de 184 de milioane de euro

La 17 iulie, MECT a lansat o licitaţie pentru desktopuri destinate liceelor şi şcolilor profesionale. Cantitate: 445.499 bucăţi, adică mai mult de jumătate din toată piaţa anuală de computere din Romånia. Plus software pentru computere, antivirus, software didactic şi suport tehnic. Preţ: 644 de milioane de lei (echivalentul a 184 milioane euro). Una dintre cerinţele obligatorii desparte apele în råndul celor care vor să participe licitaţie: candidatul la contract trebuie să fi avut cel puţin un contract de suport tehnic „la nivel naţional (la nivel de ţară) în domeniul educaţiei pentru minimum 45.000 de utilizatori“.

Un singur candidat potenţial la licitaţie

Conform datelor culese de Capital, singura companie din Romånia care a avut un asemenea contract a fost Siveco. Suportul tehnic a fost furnizat tocmai în cadrul SEI. Din datele disponibile pe internet, reiese că numărul de „useri“ era de 45.000 la 7 iunie 2005. „Cei peste 45.000 de utilizatori ai http://portal.edu.ro beneficiază în mod gratuit de lecţii multimedia avizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării“, se arăta în comunicatul de la acea dată, disponibil şi acum pe portalul SEI. Fostul ministru al educaţiei, Mircea Miclea, a confirmat: „Este singura companie din Romånia care a avut în ultimii ani un program de o asemenea amploare în domeniul educaţiei, cu un număr atåt de mare de utilizatori“. Miclea este cel care a ordonat ancheta ministerului din 2005, în legătură cu contractul Siveco. În cazul licitaţiei lansate recent, a spus Miclea, clauza MEC, coroborată cu experienţa anterioară, serveşte pe tavă contractul firmei.

Prima contestaţie depusă de competitori

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost deja sesizat. Pe 7 august, Elsaco Electronic din Botoşani a depus o contestaţie. „Aşa cum este redactată acum documentaţia de atribuire, este permis accesul la procedură doar firmei care a dezvoltat software educaţional la nivel naţional sau celor care sunt în asociaţie cu această firmă“, se arată în document. Două cerinţe obligatorii din caietul de sarcini sunt sub lupă. Prima: firma sau asocierea de firme trebuie să fi finalizat „cel puţin un contract în cadrul căruia a desfăşurat activităţi de dezvoltare, implementare, administrare de servicii web online, toate acestea vizånd domeniul educaţional, pentru minimum 45.000 de utilizatori“. A doua: să fi finalizat „cel puţin un contract în cadrul căruia a desfăşurat activităţi de asigurare a suportului tehnic la nivel naţional, în domeniul educaţional, pentru minimum 45.000 de utilizatori“.

„Singura firmă care îndeplineşte aceste condiţii este Siveco“, spune Doru Popa, director în cadrul Elsaco. Deşi nu produce desktopuri, Siveco, probabil, se va asocia cu o firmă din domeniu care face acest lucru, estimează el. „Credem că atribuirea într-un singur lot a calculatoarelor împreună cu software-ul educaţional are ca influenţă restrångerea la minimum a potenţialilor ofertanţi. De fapt, aceştia pot fi doar cei ce se asociază cu firma care respectă cerinţele obligatorii evidenţiate mai sus, privitoare la experienţa similară. În acest fel, bineînţeles că preţul ofertei poate fi mult crescut, nefiind de fapt concurenţă reală“, se arată în contestaţie. Firma din Botoşani cere „separarea în loturi diferite a achiziţiei de software educaţional şi a achiziţiei de calculatoare desktop“. Reprezentantul Siveco, Ilinca Georgescu, spune că firma nu a decis încă asupra înscrierii la licitaţie, întrucåt nu a finalizat evaluarea internă.

«Aşa cum este redactată acum documentaţia de atribuire este permis accesul la procedură doar firmei care a dezvoltat software educaţional la nivel naţional sau celor care sunt în asociaţie cu această firmă.»

Fragment din contestaţia depusă la CNSC de firma Elsaco Electronic

CALCULATOARE

445.000 este numărul computerelor care vor fi cumpărate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru instalare în şcoli şi licee, valoarea pachetului total fiind estimată la 184 de milioane de euro.

MECT: „Pot veni si firme straine“

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Click

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Stirile Tvr.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.